Cara Membuat Iklan Papan Iklan

Dalam dunia periklanan, papan iklan mungkin merupakan produk yang paling ringkas. Ini adalah salah satu daripada beberapa bentuk iklan yang tidak digabungkan dengan produk hiburan. Anda tidak boleh bertahan seperti di majalah. Anda tidak melihat atau mendengarnya secara aktif, seperti di televisyen atau radio. Pemandu mungkin hanya akan melihat papan iklan ketika mereka melaluinya, yang memerlukan mesej pujukan agar menarik dan ringkas.

1

Keluarkan konsep anda di atas kertas, termasuk lakaran gambar dan teks iklan, jika ada. Terus teks hingga tujuh perkataan atau kurang - lebih banyak lagi yang perlu difahami oleh pemandu sebelum menyampaikan tanda. Masukkan logo produk atau perniagaan dalam gambar. Penyertaan logo berkesan untuk menarik perhatian jenama yang ada dan meningkatkan pengiktirafan untuk jenama yang tidak dikenali. Semasa anda merancang, ingatlah "peraturan pertiga," yang bermaksud subjek fokus - model dan produk - diletakkan di sepanjang garis mental yang membahagikan gambar menjadi pertiga, baik dari segi ketinggian dan lebar. Oleh itu, model dapat dipusatkan dengan tepat sepertiga dari kiri atau mengisi sepertiga kiri bingkai, sementara teks melakukan hal yang sama di sisi kanan bingkai.

2

Memotret gambar papan iklan menggunakan kamera filem atau kamera digital yang mampu merakam fail gambar RAW. Fail RAW mengandungi semua data yang ditangkap oleh sensor gambar kamera, dan memberi anda kebebasan untuk mengubah ukuran, warna, kontras, tahap cahaya dan ciri-ciri lain dari gambar di komputer anda. Apabila gambar selesai terpampang di papan iklan, anda akan mahukan segala yang lain daripada subjek utama dan teks seluas mungkin sehingga dapat dikenali dengan cepat dan dari jauh. Oleh itu, melainkan jika reka bentuk yang anda buat memerlukan subjek berada dalam suasana yang spesifik, sangat wajar jika anda mengambil subjek anda di hadapan latar satu warna yang sama terang.

3

Import gambar ke komputer anda dan buka dalam program penyuntingan foto anda - program yang dapat digunakan untuk reka bentuk grafik papan iklan termasuk Photoshop, Adobe Illustrator, dan Paintshop Pro. Pangkas foto sehingga subjek diletakkan sesuai dengan aturan pertiga dan sesuai dengan dimensi papan iklan anda. Tambahkan kotak teks - biasanya ditunjukkan sebagai "T" atau "A" pada bar alat program - dengan salinan iklan anda. Saiz fon teks harus cukup besar sehingga papan iklan dapat dibaca dari jauh; zum keluar dari fail gambar untuk mendapatkan gambaran simulasi penglihatan iklan yang jauh.