Kelebihan & Kekurangan Memulakan Perniagaan Dari awal

Keusahawanan boleh menjadi perasaan yang memuaskan dan bermanfaat bagi individu dalam persekitaran perniagaan. Dengan jumlah pendidikan, pekerjaan dan pengalaman yang tepat, pengusaha mungkin dapat memulakan dan mengembangkan perniagaan kecil menjadi organisasi yang dikendalikan dengan baik. Memulakan perniagaan kecil mungkin mempunyai beberapa kelebihan dan kekurangan, bergantung pada usaha perniagaan kecil yang baru. Keadaan pasaran ekonomi semasa juga mungkin berperanan dalam memulakan perniagaan kecil.

Fakta

Usahawan boleh memilih untuk menulis rancangan perniagaan sebelum dilancarkan. Rancangan perniagaan menggariskan keperluan pembiayaan untuk memulakan perniagaan dan beberapa bulan pertama operasi, analisis ekonomi untuk menentukan kekuatan persekitaran perniagaan semasa, kemampuan pengurusan pengusaha, sasaran pasaran atau kumpulan demografi dan kelebihan daya saing yang akan dimiliki perniagaan syarikat lain. Usahawan juga boleh menggunakan rancangan perniagaan untuk menentukan kelebihan dan kekurangan memulakan perniagaan dalam keadaan pasaran semasa.

Pendapatan Meningkat

Satu kelebihan untuk memulakan perniagaan adalah potensi kenaikan pendapatan pengusaha. Usahawan mungkin dapat membuat banyak aliran pendapatan dari perniagaan mereka, yang membolehkan mereka memperoleh lebih banyak wang daripada pekerjaan tradisional. Pengusaha mungkin dapat menjana pendapatan dari penjualan perniagaan biasa, keuntungan modal dan royalti, menurut Financial Web, sebuah laman web perniagaan yang menawarkan maklumat permulaan perniagaan. Pelbagai aliran pendapatan ini boleh dikenakan cukai dengan kadar yang berbeza, yang membolehkan pengusaha menggunakan kod cukai AS semasa untuk keuntungan mereka.

Kualiti hidup

Usahawan biasanya memulakan perniagaan melakukan sesuatu yang mereka gemari. Mengembangkan perniagaan dari hobi atau pekerjaan sambilan memberi peluang kepada pengusaha untuk memperbaiki kehidupan mereka kerana mereka bekerja di persekitaran yang penting bagi mereka. Bekerja dalam persekitaran perniagaan yang positif mungkin tidak begitu menyerupai pekerjaan kepada seorang usahawan. Peningkatan kualiti hidup juga mungkin disebabkan oleh bekerja lebih sedikit jam di perniagaan kecil daripada pekerjaan biasa.

Pertimbangan

Memulakan perniagaan sering kali memerlukan pengusaha memiliki atau memperoleh pelbagai kemahiran perniagaan. Mempelajari dan mengembangkan banyak kemahiran perniagaan mungkin memerlukan pengusaha menghabiskan lebih banyak masa dan usaha untuk membina perniagaan kecil. Waktu tambahan ini dapat menurunkan gaji setiap jam pengusaha berbanding dengan bekerja. Aliran tunai perniagaan permulaan yang rendah juga dapat membatasi kemampuan pengusaha untuk mendapatkan bantuan dalam bidang perakaunan, penyelenggaraan atau pengiklanan.

Amaran

Hampir 50 peratus perniagaan kecil gagal sebelum mereka mencapai ulang tahun lima tahun mereka, menurut Pentadbiran Perniagaan Kecil (SBA). SBA mengaitkan kegagalan ini dengan kekurangan pengalaman, modal perniagaan yang rendah, pengurusan yang buruk dan pembiayaan hutang yang berlebihan. Perniagaan juga mungkin gagal kerana risiko pasaran, yang merangkumi banyak syarikat pesaing, penjualan yang lebih rendah dari yang dijangkakan dan sedikit peluang pertumbuhan. Pergeseran kecil dalam persekitaran ekonomi, seperti permintaan pengguna atau kredit yang ada, juga dapat menimbulkan situasi yang teruk bagi perniagaan kecil.