Cara Berurusan dengan Rakan Perniagaan Narsisistik

Berurusan dengan seorang narsisis dalam perniagaan dapat menguras tenaga anda dan membuat anda tidak fokus pada perkara penting. Individu yang mempunyai keperibadian narsis sangat taksub untuk berjaya, mengutamakan keperluan mereka dan menikmati meremehkan orang lain. Sering kali, mereka tidak dapat melihat sesuatu dengan cara lain daripada perkara mereka sendiri, yang boleh menyebabkan perselisihan. Walaupun begitu, rakan niaga yang narsis boleh menjadi pemimpin yang hebat - anda hanya perlu tahu bagaimana memanfaatkan kemahiran mereka dan mengelakkan konflik yang tidak perlu.

Petua

Cara terbaik untuk berurusan dengan rakan niaga yang narsis adalah dengan mengakui keperluan mereka daripada terlibat dalam perebutan kuasa. Beri mereka perhatian yang mereka mahukan dan cari penyelesaian yang memberi manfaat kepada kedua-dua pihak.

Adakah Rakan Anda Narsis?

Perkongsian perniagaan adalah seperti perkahwinan. Ia memerlukan masa, usaha dan komitmen, serta kepercayaan dan rasa hormat bersama. Tetapi perkongsian yang paling berjaya boleh gagal. Sebilangan orang tidak dapat menahan kepanasan ketika masa sukar, sementara yang lain mengubah keutamaan mereka sepanjang perjalanan. Berkongsi dengan seseorang yang hanya tahu akan membuat semua perkara menjadi lebih sukar.

Inc. menganggarkan 50 hingga 80 peratus perkongsian perniagaan rosak. Risiko kegagalan lebih tinggi apabila anda berurusan dengan pasangan narsisistik. Individu yang tergolong dalam kategori ini mungkin berpendapat bahawa mereka berhak mendapat layanan istimewa dan cenderung bersikap kaku dan totalistik. Mereka juga sangat memerlukan perhatian yang berlebihan dan tidak menerima kritikan dengan baik.

Narsisme adalah sifat keperibadian - atau sekumpulan sifat - dan sebahagian daripada gangguan keperibadian. Ringkasnya, ia wujud pada spektrum. Sebilangan individu mempunyai kecenderungan narsisis, sementara yang lain menunjukkan semua sifat yang berkaitan dengan gangguan keperibadian narsisis. Secara amnya, mereka yakin pada diri sendiri dan berusaha membina kekuatan yang menyalahgunakan orang lain. Seorang peniaga narsisis boleh melakukan apa sahaja untuk mencapai kejayaan dan mencapai matlamat mereka.

Menurut Merck Manuals, sekitar 6.2 peratus penduduk AS mempunyai gangguan keperibadian narsisistik. Individu-individu ini cenderung menilai kemampuan mereka dan menilai orang lain. Mereka sukar menghadapi kegagalan dan dapat mengelakkan situasi di mana mereka boleh gagal. Sifat keperibadian lain termasuk kebesaran, kesombongan, perasaan unggul dan kekurangan empati.

Sifat Kepimpinan Narsisistik

Sekiranya anda merancang untuk memasuki perkongsian perniagaan, pastikan anda mengetahui cara mengenal pasti sifat kepemimpinan narsisistik. Narcissists sering dianggap yakin dan berjaya, yang dapat membantu mereka menaiki tangga kerjaya dengan mudah. Sebilangan orang boleh menjadi sangat menawan, tetapi mereka tidak akan berfikir dua kali sebelum memanfaatkan orang lain untuk mencapai tujuan mereka. Pemimpin narsisistik juga cenderung manipulatif dan mereka mungkin menggunakan kuasa mereka untuk memaksakan pandangan mereka kepada orang lain.

Rakan niaga yang narsisistik mungkin akan mengurangkan sumbangan anda dan membuat anda merasa tidak berharga. Mereka akan enggan bertanggung jawab atas tindakan mereka dan mencari alasan atas kesalahan mereka. Orang seperti ini tidak akan menjauhkan diri dari perselisihan, yang boleh menyebabkan konflik dan mewujudkan tempat kerja yang beracun. Pemimpin narsis juga boleh mengeksploitasi anggota kakitangannya, memperlakukan orang yang "di bawah" mereka dengan sedikit rasa hormat dan membuat orang lain meragui diri mereka sendiri.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam edisi Mac 2018 Frontiers in Psychology menyatakan bahawa pekerja dengan harga diri yang rendah cenderung menganggap pemimpin narsisistik sebagai kasar, yang seterusnya boleh mempengaruhi prestasi mereka di tempat kerja dan menyebabkan keletihan. Individu yang mempunyai harga diri yang lebih tinggi, sebaliknya, dapat mengatasi kepemimpinan narsistik dengan lebih baik.

Seperti yang diperhatikan oleh para penyelidik, profesional perniagaan dengan kecenderungan narsis juga mungkin memberi kesan positif kepada organisasi. Contohnya, mereka mungkin mempunyai kemahiran dan kesungguhan untuk menguruskan keadaan mendesak atau tidak dijangka di tempat kerja. Individu ini tidak takut untuk menetapkan matlamat yang bercita-cita tinggi dan mempromosikan visi yang berani. Berkali-kali, mereka sangat bermotivasi diri dan bekerja dengan baik sendiri. Karisma mereka dapat memberi mereka kelebihan dalam perundingan, pemasaran dan penjualan.

Secara keseluruhan, kepemimpinan narsisistik dalam organisasi mempunyai kelebihan dan kekurangan. Sekiranya rakan niaga anda mempunyai ciri-ciri ini, jangan menyerah pada mereka. Terima dengan siapa anda berhadapan dan cuba cari tahu apa yang sebenarnya mereka perlukan. Bergantung pada keadaannya, anda mungkin menggunakan maklumat ini untuk mengelakkan konflik dan mencapai kompromi atau mengubah sesuatu untuk keuntungan anda. Berikut adalah beberapa kaedah praktikal untuk mengurus perkongsian anda dengan seseorang yang mempunyai kecenderungan narsisistik.

Rangka Perjanjian Perkongsian yang Mantap

Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ketika berurusan dengan seorang narsisis dalam perniagaan adalah dengan membuat perjanjian perkongsian yang kuat. Pastikan ia menyatakan siapa yang bertanggungjawab untuk apa, berapa banyak kuasa yang dimiliki oleh setiap rakan kongsi dan bagaimana untuk membahagikan keuntungan dan kerugian syarikat. Perjanjian tersebut harus menggariskan sumbangan setiap rakan kongsi untuk perniagaan, serta peratusan pemilikan.

Tentukan berapa hari sakit atau hari percutian yang boleh anda ambil dan bagaimana menamatkan perkongsian jika ada yang tidak kena. Anda juga perlu memutuskan langkah-langkah yang harus diambil jika anda dan pasangan anda tidak dapat mencapai kompromi. Nyatakan siapa yang akan bertanggungjawab membuat keputusan, mengawasi pekerja, berurusan dengan penjual dan menyimpan buku-buku tersebut. Setiap pasangan harus mempunyai peranan yang jelas.

Seperti yang dinyatakan oleh Dewan Perniagaan AS, perjanjian jenis ini memastikan bahawa setiap masalah yang berpotensi antara rakan kongsi dapat ditangani dengan lancar. Sekiranya, katakan, pasangan anda kehilangan minat terhadap syarikat dan gagal menjalankan tugas, anda boleh menggunakan dokumen ini untuk menentukan tindakan apa yang harus diambil. Perjanjian perkongsian yang kuat dapat membantu mencegah pertikaian undang-undang dan kewangan di kemudian hari. Selain itu, jika anda pernah memutuskan untuk membawa perkara ke mahkamah, anda akan mempunyai kes yang lebih kuat.

Elakkan Mengambilnya Secara Peribadi

Semasa anda menjalankan perniagaan dengan pasangan narsis, tingkah laku pengendalian mereka terasa sangat peribadi. Mereka mungkin menganggap mereka berhak membuat keputusan bagi pihak anda, bertindak di belakang anda dan memberitahu anda apa yang harus anda lakukan. Dalam situasi seperti itu, anda mesti menerima bahawa inilah diri mereka - tidak banyak yang boleh anda lakukan untuk mengubah tingkah laku mereka. Elakkan mengambilnya secara peribadi dan cuba mencapai kompromi.

Business Insider menyatakan bahawa tidak ada gunanya berdebat mengenai betul dan salah ketika berhadapan dengan individu yang narsis. Mereka ahli dalam mengalihkan kesalahan kepada orang lain dan tidak peduli apa yang orang lain perlukan atau inginkan. Selain itu, mereka tidak pernah bertanggungjawab atas kesalahan mereka.

Untuk mengelakkan pertengkaran, tunjukkan bahawa anda memahami perasaan mereka dan ingatkan mereka bahawa anda turut sama. Paling tidak, cubalah bertindak balas dengan sikap netral atau ubah perbualan ke arah yang berbeza. Jaga jarak emosi dan jangan menjadi mangsa pengaruh mereka.

Mengasah Kemahiran Rundingan Anda

Seorang peniaga narsis akan sentiasa mengutamakan minatnya. Kadang kala, satu-satunya cara untuk mencapai kompromi ketika berhadapan dengan jenis orang ini adalah dengan memahami apa yang mereka mahukan. Kemudian anda dapat mengemukakan idea anda dan menekankan bagaimana idea itu akan memberi manfaat kepadanya. Perlakukan perbincangan seperti transaksi perniagaan dan jaga hubungan yang saling memuaskan setiap masa.

Sebaik-baiknya, teruskan membuat cadangan kolaboratif. Cuba buat pasangan anda menghasilkan idea yang sesuai untuk anda berdua. Bincangkan pelbagai senario dan minta inputnya. Tanyakan soalan yang berlainan untuk membuat mereka mencapai kesimpulan yang anda sukai. Mendokumentasikan segala-galanya untuk melindungi diri anda sekiranya mereka berubah fikiran atau menuduh anda sesuatu di kemudian hari.

Bersedia untuk menggunakan sanjungan apabila perlu. Memenangi hujah dengan narsisis boleh menjadi sangat sukar - jika tidak mustahil. Beri mereka perhatian yang mereka mahukan, dan anda mungkin mendapat reaksi yang lebih baik. Yang paling penting, ketahui harga diri anda dan lepaskan usaha untuk "memperbaiki" pasangan anda. Tetapkan batas yang sihat dan jaga jarak emosi.