Contoh Pembelajaran Tempat Kerja di Syarikat

Pembelajaran di tempat kerja membantu pekerja meningkatkan kemahiran dan menjadi pemain yang lebih kuat di syarikat mereka. Banyak orang dalam syarikat menyumbang kepada ketersediaan pembelajaran di tempat kerja, termasuk pelatih profesional, pakar pembangunan organisasi, personel sumber daya manusia dan pengurus.

Latihan Perantisan

Untuk mencari kerjaya melalui pembelajaran di tempat kerja, pertimbangkan untuk membuat kontrak dengan syarikat dengan program pelatih yang luas. Pelajari semua kemahiran dalam bidang teknikal seperti kejururawatan atau perakaunan. Majikan membayar gaji semasa anda maju dalam pembelajaran di tempat kerja anda. Sebagai pertukaran, anda bekerja untuk jangka masa kontrak untuk syarikat itu. Model ini menarik bagi banyak orang, termasuk mereka yang tidak mahu melabur dalam pendidikan pasca menengah sebelum mencari kerjaya.

Mentor dan Latihan Peribadi

Anda mungkin tersandung semasa latihan kerana seorang pengurus menyedari keupayaan anda untuk belajar dan menjadi mentor anda, mengajar anda kemahiran yang anda tidak mempunyai latihan (misalnya, pembukuan). Apabila anda mengetahui bahawa anda menyukai pekerjaan, anda mungkin memutuskan untuk pergi ke kolej atau universiti dan mendapatkan pendidikan formal dalam bidang itu. Bekerja di sebuah syarikat dengan fungsi perniagaan yang pelbagai dapat memberi anda pelbagai pengalaman belajar langsung, yang berpotensi membantu anda mencari kerjaya.

Pembangunan Pengurusan

Anda mungkin juga dipilih oleh pengurus atau profesional lain di syarikat itu untuk disiapkan dalam program pengembangan kepemimpinan. Pengurus mencari pekerja yang boleh dipercayai, bekerja dengan baik dengan orang lain, mewakilkan dan memimpin dan mematuhi kod etika syarikat. Rebut peluang itu dengan tangan anda sendiri dengan meminta jabatan HR atau pengurus anda apa yang harus anda lakukan untuk memenuhi syarat untuk program pembangunan pengurusan dalaman.

Pembelajaran Media Sosial

Beberapa syarikat menggunakan pembelajaran media sosial, yang popular terutama di kalangan Millennials, untuk menguruskan pembelajaran di tempat kerja. Cadangkan ini kepada pengurus jika jabatan anda tidak menggunakan pembelajaran media sosial. Sebagai contoh, pengurus anda boleh meminta jabatan IT membuat ruang kerja dalam talian di mana pekerja berkongsi maklumat dan menambah pengetahuan teknikal ke wiki peringkat jabatan. Fikirkan alat seperti Wikipedia, tetapi lebih kecil dan fokus pada kerja yang anda dan rakan sekerja lakukan setiap hari.