Cara Mengganti Penutup Belakang Dell Inspiron

Haus dan lusuh secara berkala akhirnya menjejaskan komputer riba Dell Inspiron. Lama-kelamaan, penutup belakang komputer mungkin menunjukkan tanda-tanda penyalahgunaan yang berterusan, menggaru calar dan gangguan lain yang kelihatan yang boleh menghantar mesej yang salah mengenai perniagaan anda. Mengganti penutup belakang skrin LCD dapat menjadikan Inspiron anda kelihatan baik seperti baru, dan jauh lebih murah daripada membeli komputer riba baru. Anda mungkin mahu membeli penutup hiasan untuk menambah gaya peribadi atau memastikan pekerja anda tetap dalam warna syarikat. Proses penggantian agak mudah dan dapat dilakukan tanpa membayar juruteknik komputer profesional.

1

Matikan Dell Inspiron anda dan putuskan dari sebarang bekalan kuasa luaran. Putuskan sambungan semua peranti lain dari komputer, termasuk kabel rangkaian. Gunakan tali pembumian pergelangan tangan atau sentuh permukaan logam kosong di komputer riba untuk melepaskan sebarang statik yang mungkin.

2

Lihatlah skrin LCD Inspiron anda dan cari enam penutup lubang skru getah di sepanjang tepi luar skrin. Harus ada satu penutup getah di setiap sudut dan dua lagi di tengah tepi atas. Gunakan pemutar skru untuk melepaskannya dengan longgar dan menanggalkan penutup getah, sehingga mengeluarkan enam skru. Tanggalkan skru.

3

Gunakan jari anda untuk melepaskan dan melepaskan bezel layar, yang merupakan bingkai plastik yang mengelilingi layar. Jalankan jari anda di pinggir bezel dan gerakkan perlahan-lahan. Berhati-hatilah untuk tidak memotong jari anda di tepi logam tajam.

4

Lihat bahagian tengah tepi bawah yang terdedah di bawah skrin. Cari dua skru yang menahan penyongsang LCD ke penutup belakang. Tanggalkan skru.

5

Cari kedua skru, satu di setiap sudut bawah, menahan rel LCD ke penutup belakang. Tanggalkan kedua-dua skru. Angkat dan lepaskan skrin LCD dari unit belakang.

6

Tanggalkan skru penahan tunggal dari engsel paparan di sudut kiri dan kanan bawah unit belakang. Tanggalkan engsel dari unit.

7

Cari dan lepaskan dua skru di bahagian tengah atas unit belakang yang menahan braket kamera. Angkat kamera dengan percuma. Tanggalkan kabel kamera dan angkat bebas dari unit belakang.

8

Ganti unit penutup belakang yang lama dengan unit penutup belakang yang baru. Balikkan langkah-langkah sebelumnya untuk menyelesaikan proses penggantian, bermula dengan memasang kembali kamera dan kemudian bekerja kembali melalui engsel, skrin LCD, rel LCD, penyongsang LCD, bezel layar dan akhirnya skru bezel dan penutup getah.