Bagaimana Mengembangkan Strategi Latihan yang Berkesan

Latihan yang berkesan adalah keperluan perniagaan yang membantu ahli pasukan mengembangkan kemahiran yang diperlukan dalam kedudukan pekerjaan mereka. Latihan membantu pekerja menguasai prosedur baru dan memperkuat protokol yang ada. Apabila ahli pasukan konsisten, pengurusan lebih baik untuk menilai dan mengenal pasti masalah yang mendasari sepanjang operasi. Setiap syarikat perlu mengenal pasti keperluan dalamannya sendiri untuk mengembangkan strategi latihan yang berkesan.

Lakukan Penilaian Keperluan

Lihatlah apa yang berfungsi dan tidak berfungsi untuk syarikat. Selalunya, pengurus mempunyai idea yang baik tentang apa yang dilakukan oleh pekerja dengan baik dan apa yang tidak dilakukan dengan baik. Selalunya, penjualan adalah kategori mudah untuk dinilai berdasarkan prestasi. Jabatan seperti perakaunan atau sumber manusia diukur dengan metrik yang berbeza seperti kecekapan, ketepatan atau perolehan. Terlepas dari apa yang diukur, setiap kali bidang kekurangan dikenal pasti, langkah berikutnya untuk mengembangkan strategi latihan adalah umpan balik pekerja.

Minta pekerja mengemukakan tinjauan. Tinjauan boleh menjadi sebahagian daripada tinjauan kakitangan yang ada atau dilakukan secara bebas. Kakitangan anda adalah sumber terbaik untuk kelemahan pasukan atau masalah mendasar yang ada dalam operasi harian. Sekiranya pekerja prihatin terhadap kesan kerana memberi maklum balas negatif, buat tinjauan tanpa nama untuk mendapatkan penilaian yang jujur.

Lihat Syarikat Lain

Lihatlah apa yang dilakukan oleh persaingan atau industri serupa. Ketahui yang berfungsi dan tidak berfungsi dari sumber luaran. Sebagai contoh, wakil penjualan luar sering mempunyai strategi penjualan yang serupa. Penyedia gaji mungkin menggunakan taktik penjualan luar yang serupa dengan penyedia perkhidmatan pedagang. Wakil syarikat pada umumnya sangat murah hati dengan bekerjasama sebagai rakan kongsi kuasa dan dapat berkongsi latihan mengenai menargetkan prospek yang tepat dan melewati penjaga gerbang.

Juga, perhatikan keperluan peraturan untuk industri anda. Industri perkhidmatan kewangan dan bank mempunyai standard latihan yang sangat berbeza untuk privasi dan keselamatan, berbanding dengan kedai pakaian runcit.

Tentukan Keperluan Latihan

Tentukan latihan apa yang diperlukan dan berapa kerap latihan itu diperlukan. Jabatan penjualan mungkin mempunyai latihan mingguan atau bulanan berkala mengenai produk dan perkhidmatan. Jabatan perkhidmatan pelanggan dapat menjalani latihan bulanan mengenai sistem. Sesiapa yang berurusan dengan data pelanggan peribadi juga harus mempunyai latihan privasi dan keselamatan dalam talian tahunan.

Dalam mengembangkan keperluan latihan, sangat mustahak untuk memahami cara terbaik bagi pekerja untuk menerima maklumat tersebut. Orang belajar dan menyerap maklumat dengan cara yang berbeza, dengan beberapa lebih mudah menerima platform dalam talian, sementara yang lain lebih baik dalam perjumpaan langsung. Juga, pertimbangkan untuk membawa perunding luar jika anda merasakan bahawa latihan perlu berbeza. Penceramah luar mungkin mendapat sambutan lebih baik daripada pengurus pasukan yang selalu merangkumi topik dengan cara yang sama.

Penyampaian Latihan

Menetapkan anggaran berdasarkan sumber syarikat dan yang dapat memberikan latihan yang diperlukan. Kekangan belanjawan adalah salah satu sebab banyak perniagaan menggunakan platform pembelajaran dalam talian; ahli pasukan dapat mengakses pelajaran pada bila-bila masa dan dapat menyemak video berdasarkan permintaan. Beberapa sesi latihan mungkin lebih lama daripada yang lain.

Sebagai contoh, kumpulan jualan harian yang memfokuskan pada satu tip jualan mungkin tidak sampai lima minit. Bandingkan contoh ini dengan latihan sumber manusia tahunan yang meninjau protokol onboarding untuk semua pengambilan pekerja baru di syarikat yang lebih besar, yang mungkin mengambil masa satu hari atau lebih lama untuk mengkaji semula keperluan dan peraturan.

Maklumkan kepada pekerja mengenai keperluan latihan. Melaksanakan program latihan yang diperlukan sebagai sebahagian daripada buku panduan pekerja dan operasi. Hantarkan peringatan kepada pekerja untuk bersiap sedia untuk sesi latihan dan hantarkan maklumat awal untuk disemak jika perlu. Minta maklum balas pekerja selepas sesi latihan dan kaji semangat. Latihan yang berkesan akan membantu pekerja berjaya di peringkat yang lebih tinggi, yang seharusnya meningkatkan keyakinan pasukan.