Cara Mengira Pemaksimum Keuntungan

Memaksimumkan keuntungan adalah kaedah menetapkan harga untuk produk anda sehingga mereka memberikan hasil dan keuntungan yang paling mungkin kepada perniagaan anda. Sebuah syarikat secara teorinya dapat menjual seluruh inventori dengan menetapkan harga pada $ 0,00 - iaitu memberikannya secara percuma - tetapi tidak akan menghasilkan wang. Begitu juga, jika harga produknya bernilai $ 1 juta, ia tidak akan menjual apa-apa (kecuali inventori sangat berharga). Sebilangan harga antara kedua-duanya akan menjual produk paling banyak, dengan pulangan terbaik.

1

Pilih harga yang berpatutan untuk produk anda, dan anggarkan berapa banyak produk yang akan anda jual dengan harga tersebut. Hitung keuntungan yang akan dihasilkan untuk anggaran ini. Contohnya, jika anda membuka kedai kopi gourmet, anda mungkin mengenakan bayaran $ 2 untuk secawan kopi yang diseduh dan menjangkakan akan menjual 1,000 cawan sehari. Sekiranya kos anda setiap cawan adalah 50 sen, keuntungan anda ialah 1,000 x $ 1,50, atau $ 1,500 sehari.

2

Pilih harga yang lebih tinggi untuk produk anda, dan kaji semula anggaran jualan anda (biasanya menurun) dengan sewajarnya. Contohnya, jika anda menaikkan harga kepada $ 3 setiap cawan, anda boleh menjual setengah cawan jika terdapat persaingan yang berdekatan. Keuntungan anda dalam kes ini ialah 500 x $ 2,50, atau $ 1,250. Anda menjana lebih banyak per cawan, tetapi keuntungan keseluruhan anda menurun.

3

Turunkan harga produk anda, dan tingkatkan anggaran penjualan anda dengan sewajarnya. Sekiranya anda menjual secawan kopi berharga $ 1, anda boleh melihat pelanggan berbaris di luar pintu — tetapi hanya terdapat banyak pelanggan yang boleh anda muatkan di kedai anda pada satu-satu masa. Sebilangan dari mereka mungkin menyerah dan pergi ke kedai kopi yang lebih mahal di blok seterusnya. Sekiranya anda menggandakan penjualan, anda menjual 2,000 cawan kopi, tetapi anda hanya menghasilkan 2,000 x 50 sen, atau $ 1,000.

4

Pertimbangkan faktor luaran yang boleh mempengaruhi penjualan anda. Sebagai contoh, mungkin anda menaikkan harga anda kepada $ 5 per cawan, dan anda menjelaskan (dengan jujur) kepada pelanggan anda bahawa itu kerana anda menggunakan kaedah penyediaan kopi yang sangat eksklusif. Kos anda meningkat kepada $ 1 setiap cawan, tetapi keuntungan anda sekarang $ 4 Sekiranya anda menjual 400 cawan, keuntungan anda adalah $ 1,600, yang lebih tinggi daripada anggaran awal anda $ 1,500 dari menjual 1,000 cawan kopi $ 2. Dan melayan hanya 40 peratus kerana banyak pelanggan mungkin mendapat faedah lain, seperti hari yang lebih memenatkan.

5

Terus mengembangkan titik harga dan angka penjualan sehingga anda menentukan gabungan mana yang memaksimumkan keuntungan anda. Kemudian uji anggaran anda dengan penjualan sebenar, dan semak semula dengan sewajarnya.