Cara Menonjolkan Dua Garis di Excel

Secara lalai, spreadsheet Microsoft Excel adalah grid kosong, yang menampilkan sel yang digariskan dengan warna biru muda. Gunakan sorotan untuk menggambarkan garis, yang disebut Excel sebagai baris, dalam grid. Dalam satu klik, anda boleh menyoroti keseluruhan baris atau baris, tetapi ini dapat membosankan apabila anda perlu menyorot beberapa baris. Untuk tujuan ini, Excel mempunyai ciri "multi-klik", yang bermaksud anda boleh memanfaatkan menonjolkan beberapa baris dalam proses yang sama yang diperlukan untuk menyoroti satu baris.

1

Lancarkan Microsoft Excel. Untuk menyoroti garis dalam dokumen Excel yang ada, klik tab "Fail". Klik "Buka", semak ke spreadsheet dan klik dua kali. Jika tidak, Excel membuka hamparan baru untuk anda gunakan.

2

Klik sekali pada nombor baris, yang muncul sebagai lajur pertama di ruang kerja Excel, untuk menyerlahkan.

3

Tekan dan tahan kekunci "Ctrl" pada papan kekunci. Klik nombor baris kedua. Kedua-dua baris kini kelihatan diserlahkan, tetapi ini akan berubah sebaik sahaja anda mengkliknya.

4

Klik ikon baldi cat kecil, yang mempunyai garis kuning di bawahnya, di bahagian "Font" pada pita Excel. Pilih warna yang akan digunakan untuk benar-benar menonjolkan garis. Klik petak berwarna kecil. Sekarang kedua-dua baris sebenarnya diserlahkan, walaupun anda mengkliknya.