Apakah Faedah Penyatuan Organisasi?

Pemilik perniagaan kecil biasanya memerlukan pelbagai kemahiran untuk berjaya, termasuk pengetahuan pasaran yang mendalam, pengurusan operasi perniagaan yang berkesan dan kerja keras. Salah satu cara untuk meningkatkan penjualan dan keuntungan adalah melalui proses yang disebut penyatuan perniagaan. Proses ini dirancang untuk menurunkan kos overhead dan pengeluaran, membuat aliran pendapatan tambahan, menarik pengurus mahir dan mencapai skala ekonomi.

Kurangkan Kos

Penggabungan aktiviti perniagaan mengurangkan pengurangan pekerja dan menghilangkan kakitangan dan fungsi pentadbiran yang berlebihan. Akibatnya, kos operasi dan modal menurun, yang membantu meningkatkan garis bawah. Sebagai contoh, penggabungan syarikat penerbangan membawa kepada penyatuan kemudahan penyelenggaraan, yang meningkatkan penggunaan kedua-dua rakaman persegi kemudahan dan kakitangan penyelenggaraan. Selama proses penggabungan, fungsi perniagaan sering direkayasa ulang dan sistem digunakan yang menjadikan fungsi ini lebih efisien. Dalam penggabungan syarikat penerbangan, pemerolehan barang dan perkhidmatan dapat dipusatkan, yang membantu syarikat gabungan itu menerapkan dasar harga seluruh perusahaan.

Meningkatkan Pendapatan

Perniagaan berkembang melalui pertumbuhan atau pemerolehan organik. Apabila syarikat membeli syarikat lain, syarikat itu mungkin menjadi cukup besar untuk melayani pelanggan secara nasional atau antarabangsa. Jenis penyatuan organisasi ini meningkatkan ukuran pasaran syarikat, yang seterusnya dapat menghasilkan penjualan dan keuntungan yang lebih tinggi. Peningkatan ukuran pasaran juga memberikan kesempatan untuk mengembangkan lini perniagaan perusahaan, yang dapat menyebabkan peningkatan penjualan dan keuntungan juga.

Tarik Perkongsian

Penyatuan perniagaan adalah salah satu cara syarikat dapat menjadi peneraju industri. Dengan ukuran yang lebih besar, perniagaan dapat membentuk jenama wilayah atau nasional dan memperoleh daya beli yang lebih besar. Apabila syarikat membeli syarikat pesaing, ia akan mengurangkan bilangan pesaingnya. Ini juga mengurangkan bilangan pelanggan untuk pembekal industri. Ini seterusnya memberi syarikat penggabungan lebih banyak kuasa rundingan untuk mendapatkan perjanjian yang lebih baik dengan pembekal.

Meningkatkan Ekonomi Skala

Penyatuan perniagaan membawa kepada penghapusan aset pendua, yang sama dengan simpanan kewangan. Dengan mengurangkan jumlah kemudahan dalam perniagaan, ia dapat menjimatkan wang dan beroperasi dengan lebih cekap. Penyatuan ini juga dapat meningkatkan komunikasi antara fungsi perniagaan, seperti pengeluaran dan pemasaran, dan mencapai penjimatan dengan mengurangkan jumlah kepala dan menggabungkan sistem dan proses. Sebagai contoh, pengeluar mesin jet mungkin menutup satu kilang pembuatan yang kurang digunakan dan memasang barisan pengeluaran tambahan di kilang lain. Dengan menutup satu kilang, syarikat mengurangkan kos buruh dan overhed serta perbelanjaan modal.