10 Sebab Mengapa Projek Melebihi Belanjawan

Secara statistik, sekurang-kurangnya 85 peratus daripada setiap projek melebihi anggaran hingga tahap tertentu. Ini sering berlaku kerana kejadian yang tidak dijangka di luar kawalan manusia. Nasib baik, anda boleh mengubah kemungkinan yang berpihak kepada anda sekiranya anda menyedari apa yang boleh berlaku. Dengan membiarkan ruang dalam anggaran anda untuk rancangan luar jangkaan yang tidak dijangka dan berkembang, anda dapat mengurangkan kemungkinan kehabisan dana.

Pengalaman Ketua Projek

Pengalaman pemimpin dalam projek boleh bermaksud bahawa aspek apa pun boleh disalahgunakan secara tidak sengaja, termasuk anggaran. Walaupun benar bahawa ada pertama kalinya untuk setiap usaha, pemimpin projek yang baru dalam tanggungjawab jawatan mungkin menghadapi lebih banyak rintangan daripada orang yang berpengalaman dalam melihat projek dari awal hingga selesai. Pemimpin projek Neophyte memerlukan lebih banyak bimbingan dan pengawasan sepanjang proses, atau paling tidak, seorang mentor yang boleh dipercayai untuk memberikan nasihat yang berhemah dan objektif.

Komunikasi / Pengurusan Personel yang lemah

Agar projek dapat dikembangkan, komunikasi yang tepat dan tepat pada masanya harus ada dalam semua fasa. Pemimpin projek perlu menyatakan dengan jelas apa yang diperlukan dan apa yang berlaku dengan pembekal, kontraktor, kru / anggota pasukan dan pentadbir. Krew individu / ahli pasukan juga perlu berkomunikasi dengan baik di antara mereka. Kesalahpahaman semasa perancangan dan pelaksanaan menyebabkan tugas tidak dapat dijalankan dengan baik. Memperbetulkan keadaan boleh menyebabkan kelewatan masa dan pengurangan anggaran. Rakan sekerja harus saling mengemas kini sepanjang proses untuk membantu jangka masa yang dihimpunkan dan kos yang tidak dijangka minimum.

Kesilapan manusia

Kesalahan manusia berkisar dari titik perpuluhan yang dihilangkan atau salah letak pada kunci kira-kira hingga peralatan atau bekalan yang salah dipesan. Tidak kira apa bentuknya, kesilapan boleh menjadi mahal. Sebilangan besar bentuk kesalahan manusia dapat dikurangkan dengan meluangkan masa untuk mengesahkan dokumen, pesanan dan memeriksa semula perubahan yang berlaku.

Kerugian Melalui Kerosakan atau Kerosakan

Apabila peralatan utama rusak di lokasi, rosak semasa pemasangan atau gagal beroperasi seperti yang diharapkan, ia mesti disusun semula, diganti atau diperbaiki untuk mendapatkan kembali projek. Setiap situasi ini boleh menjadi perbelanjaan yang tidak dijangka untuk anggaran yang diperuntukkan. Peratusan setiap anggaran projek harus disisihkan terlebih dahulu untuk mencegah mengalihkan dana dari keperluan yang dianggarkan (hingga 30 persen).

Isu Hubungan Vendor

Masalah dengan kontraktor, vendor atau pembekal luar boleh mempengaruhi anggaran projek anda. Gunakan hanya vendor yang mempunyai reputasi yang baik kerana boleh dipercayai dan mahir. Kekurangan profesionalisme, ketidakmampuan untuk memenuhi tarikh akhir dan kerja yang buruk akan bermaksud mencari vendor lain semasa projek ini, dan membayar yuran baru untuk membuat kontrak penggantian.

Ketidakhadiran Pekerja

Ketidakhadiran tertentu boleh berlaku kerana penyakit atau kecemasan, tetapi jika berlebihan, ini akan menghalangi kejayaan sesuatu projek. Individu yang dipilih untuk menerajui projek perlu dilaburkan sepenuhnya untuk melihatnya sehingga selesai dan dipilih dengan teliti oleh pihak pengurusan. Sekiranya pekerja terpaksa diganti pada pertengahan projek, kelewatan mungkin disebabkan oleh keluk latihan / pembelajaran yang mesti dilalui oleh orang baru. Sekiranya sejumlah kakitangan hilang, dan tidak diganti, menyelesaikan tugas yang akan dilakukan akan lebih sedikit dengan lebih sedikit orang yang mempunyai lebih banyak tugas.

Keusahawanan yang lemah

Tugasan yang diberikan tidak hanya dapat diselesaikan tepat pada waktunya, tetapi juga harus dilaksanakan dengan baik. Prestasi kerja yang buruk yang memerlukan lebih daripada satu penyesuaian atau semakan memerlukan lebih banyak wang kerana keperluan lebih masa dan dapat membebankan sebarang anggaran. Mempunyai profesional yang mahir dan berpengalaman dalam projek boleh membuat semua perbezaan.

Faktor persekitaran

Tidak banyak yang dapat dilakukan mengenai cuaca buruk atau bencana alam. Projek boleh diketepikan tanpa disangka dan tanpa had kerana keadaan yang menghalang ahli pasukan daripada tiba di lokasi, melambatkan penghantaran bekalan atau mengakibatkan kerugian sebahagian atau keseluruhan. Memulihkan dari jenis kemunduran ini bukanlah perkara yang mudah, tetapi memperuntukkan wang kepada insurans pada peringkat perancangan awal sesuatu projek adalah bijak.

Kekurangan pandangan jauh

Perancangan yang buruk bertanggungjawab untuk kebanyakan kekurangan anggaran. Ringkasnya, apabila dana yang lebih sedikit daripada yang diperlukan diperuntukkan untuk projek, sudah pasti lebih banyak wang yang diperlukan untuk melihat projek itu selesai. Tidak memahami apa yang diperlukan secara finansial untuk suatu usaha, dari gaji hingga biaya overhead, dapat menyebabkan kehabisan dana pada tahap awal.

Peruntukan Sumber yang lemah

Dana yang dianggarkan mesti digunakan dengan bijaksana untuk mengelakkan perbelanjaan yang berlebihan di kawasan yang tidak penting. Membelanjakan terlalu banyak wang di satu kawasan dan tidak mencukupi di kawasan lain boleh membahayakan keseluruhan projek, terutama dalam perniagaan kecil dengan dana yang terhad. Salah satu contohnya ialah pembinaan / pengubahsuaian dapur di mana biaya dipotong dengan menggunakan bahan lantai yang lebih murah untuk membeli peralatan kelas berat yang lebih tinggi. Selepas pemasangan lantai, peralatan dihantar. Lantai bawahnya rosak ketika peralatan dibawa masuk, dan lantai baru sekarang mesti dipesan. Garis masa tidak hanya terpengaruh, tetapi juga anggaran. Pilihan yang lebih baik adalah memesan lantai dan peralatan berkualiti tinggi, dengan harga sederhana untuk menjaga anggaran dan projek mengikut jadual.