Cara Mengatur Perniagaan Bukan Untung

Perniagaan bukan keuntungan umumnya melayani tujuan tertentu dalam komuniti atau melayani misi sekumpulan orang tertentu. Daripada menggunakan wang yang dikumpulkannya sebagai keuntungan, perniagaan bukan keuntungan menggunakan wang yang dikumpulkannya untuk terus memenuhi misi atau tujuannya. Perniagaan bukan keuntungan termasuk organisasi keagamaan, badan amal, sekolah, muzium dan banyak lagi.

1

Menetapkan tujuan atau misi bukan keuntungan. Tentukan masalah atau penyebab perniagaan bukan keuntungan anda menyokong. Contohnya, penyebab muzium seni dapat lebih mendidik masyarakat setempat tentang seni dan budaya genre tertentu, sementara haiwan bukan untung boleh menyebabkan perumahan dan memberi makan kepada anjing yang kehilangan tempat tinggal.

2

Pilih nama bukan untung. Sama seperti perniagaan bukan untung, anda harus memilih nama untuk bukan untung untuk mendaftarkan bukan untung itu dengan Setiausaha Negara di negeri di mana bukan untung itu beroperasi. Setiap negeri mempunyai langkah tersendiri untuk mendaftarkan organisasi bukan untung, jadi hubungi Setiausaha Negara untuk maklumat lebih lanjut. Sebagai contoh, Texas menghendaki perniagaan bukan keuntungan mengemukakan perakuan pembentukan dengan Setiausaha Negara.

3

Tulis pernyataan misi. Oleh kerana tujuan perniagaan bukan untung adalah untuk memenuhi misinya, tulis secara terperinci pernyataan misi untuk organisasi bukan keuntungan.

4

Tulis rancangan perniagaan. Walaupun perniagaan bukan untung tidak beroperasi untuk menghasilkan keuntungan, kumpulkan rancangan perniagaan yang boleh digunakan oleh perniagaan bukan keuntungan anda sebagai panduan untuk mengumpulkan wang yang diperlukan untuk memenuhi misinya.

5

Tulislah peraturan perundang-undangan yang merupakan peraturan dan undang-undang yang digunakan oleh organisasi nirlaba dan prosedur pentadbiran yang digunakan oleh nirlaba untuk beroperasi setiap hari, dan kumpulkan sebuah Lembaga Pengarah. Sebahagian peraturan perundang-undangan termasuk penamaan Lembaga Pengarah, yang merupakan badan pembuat keputusan organisasi bukan untung.

6

Memfailkan Artikel Pemerbadanan dengan Setiausaha Negara untuk negeri di mana organisasi bukan untung beroperasi.

7

Failkan untuk status bebas cukai. Sebilangan besar, walaupun tidak semua, perniagaan bukan keuntungan boleh memfailkan status bebas cukai. Anda harus mengemukakan pernyataan kepada Internal Revenue Service (IRS) yang menerangkan misi dan aktiviti perniagaan bukan keuntungan, bersama dengan IRS Form 1023, dan membayar yuran pemfailan, yang, mulai tahun 2010, adalah $ 750. Sekiranya bukan keuntungan anda beroperasi di sebuah negeri dengan cukai negeri, anda boleh mengemukakan permohonan status bebas cukai dengan Jabatan Hasil untuk negeri ini.

8

Memohon nombor cukai persekutuan. Sekiranya anda berhasrat untuk mengambil pekerja untuk perniagaan bukan keuntungan, anda juga perlu memohon kepada IRS untuk mendapatkan Nombor Pengenalan Cukai Persekutuan atau Nombor Pengenalan Majikan (EIN). Nombor ini adalah perniagaan yang setara dengan nombor Jaminan Sosial, yang merupakan syarat untuk mengemukakan borang cukai kepada kerajaan persekutuan.