Apa Sumber Tidak Boleh Diperbaharui Yang Digunakan untuk Perniagaan?

Walaupun pengeluar produk atau kilang industri mungkin menggunakan lebih banyak sumber daripada pejabat perkeranian kecil, semua perniagaan menggunakan sumber semula jadi. Beberapa sumber, seperti pokok, air dan cahaya matahari, memperbaharui diri. Sumber lain, seperti minyak, gas asli atau mineral, tidak. Perniagaan menggunakan sumber yang tidak boleh diperbaharui ini dengan pelbagai cara.

Minyak

Minyak adalah bahan bakar fosil yang terutama digunakan untuk membuat bahan bakar seperti petrol dan bahan bakar jet. Perniagaan pengangkutan menggunakan sejumlah besar minyak. Perniagaan ini harus sering mengisi trak kargo dan kapal dengan petrol. Perniagaan pengangkutan yang mempunyai kapal terbang juga menggunakan bahan bakar jet. Perniagaan penghantaran seperti kedai bunga, kedai makan dan restoran juga menggunakan petrol di kenderaan penghantaran mereka.

Gas asli

Gas asli adalah campuran gas metana, butana, etana dan propana. Beberapa perniagaan pejabat menggunakan gas asli sebagai sumber haba untuk ruang pejabat mereka. Restoran, katering dan kedai roti kadang-kadang mempunyai dapur gas dan ketuhar, yang menggunakan gas asli untuk memasak makanan. Perniagaan ini juga mempunyai pemanas air gas, yang menggunakan gas asli. Sebilangan perniagaan menjual gas asli kepada pengguna untuk digunakan di kediaman mereka.

Mineral dan Batu

Aluminium, keluli dan konkrit berasal dari penapisan bijih dara yang terdapat di permukaan bumi. Syarikat pembinaan sering menggunakan produk halus ini untuk membina bangunan, rumah, kenderaan dan produk yang lebih kecil seperti barang isi rumah. Beberapa perniagaan menyempurnakan dan menjual aluminium, konkrit dan keluli kepada syarikat pembinaan atau kepada pengguna untuk projek pembaikan rumah.

Pertimbangan

Sumber yang tidak boleh diperbaharui habis kerana perniagaan memakannya untuk tujuan mereka sendiri. Menggunakan sumber yang tidak boleh diperbaharui juga boleh menyebabkan pencemaran. Sebagai contoh, pembakaran minyak melepaskan gas ke udara yang membawa kepada pencemaran dan peningkatan gas rumah hijau di atmosfera. Banyak perniagaan memilih untuk menggunakan sumber yang boleh diperbaharui, atau mesra alam, seperti tenaga suria sebagai ganti sumber yang tidak boleh diperbaharui. Menggunakan sumber yang boleh diperbaharui mengurangkan kesan perniagaan terhadap alam sekitar.