Adakah Yayasan Amal Sama dengan Perbadanan Bukan Untung?

Yayasan amal bermula sebagai syarikat bukan untung, tetapi tidak semua syarikat bukan untung menjadi yayasan amal. Organisasi perkhidmatan awam yang berbeza mempunyai keperluan kewangan dan tujuan yang berbeza, dan tidak semua memerlukan status bebas cukai persekutuan. Memahami pelbagai klasifikasi bukan untung akan membantu anda memilih status yang sesuai untuk organisasi anda.

Syarikat Bukan Untung

Pengiktirafan bukan untuk keuntungan bermula di peringkat negeri. Organisasi bergabung dengan setiausaha negara dan meminta status bukan untung berdasarkan matlamatnya. Permohonan itu mesti merangkumi artikel penggabungan yang merangkumi penerangan ringkas mengenai organisasi, termasuk tujuannya. Status korporat bukan untung memberikan faedah, seperti pengecualian dari cukai penjualan dan pendapatan negara, akses kepada geran negara dan penyertaan dalam program yang ditawarkan oleh negara bukan keuntungan. Bergantung pada ukuran organisasi nirlaba dan kawasan operasinya, organisasi mungkin merasa tidak perlu mendapatkan status bebas cukai atau amal persekutuan.

Yayasan Amal

Yayasan amal mengumpulkan dan mengeluarkan dana untuk kebaikan awam. Ini berbeza dengan pekerjaan bukan untung sebuah persatuan perdagangan, misalnya, yang wujud untuk melayani dan memajukan keperluan sekumpulan orang tertentu. Setelah organisasi menjadi syarikat bukan untung, organisasi boleh memohon status 501 (c) dengan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri. IRS memberikan lebih daripada 50 klasifikasi 501 (c) berbeza yang memberikan faedah yang berbeza dan mempunyai sekatan yang berbeza. Yayasan amal dapat mengumpulkan derma yang memberikan penghapusan cukai kepada penderma, sementara persatuan perdagangan tidak dapat. Inilah sebabnya mengapa kira-kira 501 (c) (6) persatuan perdagangan mewujudkan 501 (c) (3) asas.