Cara Keluar dari Kontrak Perniagaan

Cara termudah untuk membatalkan kontrak perniagaan adalah dengan peraturan tiga hari, yang memperuntukkan pembeli dan peminjam tiga hari untuk mengubah fikiran secara sah mengenai komitmen bertulis yang telah mereka buat. Peraturan tiga hari persekutuan berlaku di semua 50 negeri, tetapi keadaan yang diliputinya lebih terhad daripada pelbagai versi negeri. Setiap negeri mempunyai peraturan tiga hari sendiri, atau "tempoh berhenti" 72 jam. Agensi perlindungan pengguna negara memberikan arahan percuma kepada individu dan syarikat yang ingin membatalkan kontrak, sama ada situasi tertentu sesuai dengan peraturan tiga hari negeri atau undang-undang perlindungan pengguna / perniagaan lain yang kurang dikenali.

1

Sahkan bahawa kontrak yang ingin dibatalkan oleh perniagaan dilindungi di bawah peraturan tiga hari untuk negeri di mana perniagaan tersebut berada. Biasanya sebarang kontrak pembelian yang berjumlah lebih dari $ 25 yang dilaksanakan di luar tempat perniagaan biasa penjual berada dalam peraturan pembatalan tiga hari. Sahkan bahawa kontrak yang ingin dibatalkan oleh perniagaan dilindungi di bawah peraturan tiga hari untuk negeri di mana perniagaan tersebut berada.

Di Texas peraturan pembatalan tiga hari berlaku untuk kontrak pembelian yang berjumlah lebih dari $ 25 yang dilaksanakan di luar tempat perniagaan penjual. Tempat-tempat ini merangkumi restoran, hotel dan forum pameran perdagangan. Ini juga merangkumi kontrak yang dilaksanakan di luar. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diperhatikan bahawa di Texas peraturan tiga hari tidak terpakai untuk pembelian peralatan ladang, insurans atau harta tanah yang berharga kurang dari $ 100. Sebarang penjualan di mana broker atau pengacara turut serta tidak termasuk. Perhatikan juga bahawa penjualan, tidak kira di mana penjualannya diselesaikan, berdasarkan perundingan yang berlaku di tempat perniagaan penjual, dan penjualan di mana tidak ada kontrak penjualan bertulis kerana urus niaga dilakukan sepenuhnya melalui telefon atau surat, juga dikecualikan .

2

Tanyakan kepada Badan Perlindungan Pengguna negeri berapa lama waktu yang diperlukan vendor untuk mengembalikan harga pembelian, termasuk penghantaran jika berkaitan, setelah kontrak dibatalkan. Tanyakan juga berapa hari penjual harus mengambil barang dagangan sebelum bebas disimpan oleh perniagaan. Di Texas tarikh akhir penjual adalah 10 hari dari tarikh kontrak dibatalkan secara bertulis.

3

Hubungi dan tanyakan kepada vendor dalam tiga hari pelaksanaan kontrak untuk pembatalan penjualan atau borang kontrak. Terima borang, isi dan ikuti arahannya mengenai cara mengembalikan barang.

4

Buat dokumentasi pembatalan dengan menyusun surat pembatalan, jika tidak ada borang yang tersedia dari vendor, dan kirimkan ke penjual.

5

Kirimkan surat "Resit Pengembalian Diminta" sehingga tidak ada argumen mengenai fakta bahwa kontrak itu dibatalkan, pemberitahuan formal tersebut telah dibatalkan kepada vendor, dan pemberitahuan itu diberikan dalam waktu tiga hari yang diperlukan.