Menamakan Perkongsian Umum

Menamakan perniagaan anda adalah salah satu tugas permulaan yang paling penting. Nama perkongsian umum anda adalah dari mana anda membina jenama anda dan bagaimana pelanggan mengaitkan perniagaan anda dengan barang atau perkhidmatan yang anda berikan. Beberapa pertimbangan yang perlu dibuat ketika memilih nama perkongsian anda melibatkan proses undang-undang. Pilih nama perniagaan yang membolehkan anda membina jenama positif tanpa halangan dari faktor yang tidak berkaitan.

Ketersediaan Nama

Beberapa negeri menghendaki anda melakukan carian ketersediaan nama sebelum mendaftarkan perkongsian umum anda. Negeri lain tidak memerlukan ini tetapi membenarkan perkongsian umum untuk menempah atau mendaftarkan nama jika mereka memilih. Negeri yang mewajibkan pencarian ketersediaan nama tidak membenarkan perniagaan beroperasi menggunakan nama yang digunakan entiti lain dalam keadaan yang sama. Secara amnya, perniagaan boleh memilih nama yang digunakan oleh syarikat lain dalam keadaan yang berbeza, melainkan jika nama itu adalah tanda dagangan berdaftar persekutuan. Maklumat mengenai peraturan ketersediaan nama di negeri anda boleh didapati di laman web Setiausaha Negara.

Tanda Dagangan

Tanda dagang adalah nama jenama berdaftar. Walaupun tidak wajib bagi mana-mana perniagaan mendaftarkan namanya, jika perniagaan mendaftarkan namanya, syarikat lain tidak boleh menggunakannya. Pendaftaran Persekutuan diproses melalui Pejabat Tanda Dagangan dan Paten AS. Sebelum memilih nama untuk perkongsian umum anda, lakukan carian melalui laman web Uspto.gov untuk memastikan nama perniagaan anda bukan tanda dagang berdaftar dan tersedia untuk digunakan.

Penyelidikan Internet

Pertimbangan yang sering diabaikan adalah penyelidikan Internet umum mengenai nama yang anda pilih. Beberapa syarikat yang menggunakan nama yang sama atau serupa dengan nama perkongsian anda mungkin mempunyai reputasi buruk. Masukkan nama yang anda pilih untuk perkongsian anda ke dalam mesin carian Internet. Sekiranya hasil carian anda menunjukkan aduan dengan Better Business Bureau atau aduan pengguna di papan penipuan, pilih nama lain. Nama perniagaan boleh digunakan oleh syarikat lain jika tanda dagangan berdaftar tidak ada.

Estoppel

Estoppel adalah istilah undang-undang yang pada dasarnya melarang penolakan. Perkongsian umum yang menggunakan nama sah pasangan mewujudkan "perkongsian oleh estoppel." Ini bermaksud bahawa jika rakan kongsi yang menamakan perniagaan tersebut menjual kepentingan perkongsiannya, secara sah dia tidak dapat dinafikan sebagai rakan kongsi perniagaan, berdasarkan hubungannya dengan nama kepada syarikat. Ini boleh membawa akibat undang-undang bagi individu tersebut sekiranya perkongsian tersebut memperoleh hutang.