Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Terlalu Runcit

Memesan jumlah barang yang tepat untuk memenuhi permintaan pelanggan sambil menjaga tahap inventori anda tetap memperhatikan tren, pengalaman dari masa lalu, dan sentuhan kemampuan peramal. Anda tidak selalu dapat meramalkan peristiwa seperti mengubah corak cuaca, pergolakan ekonomi, atau perubahan selera pengguna, tetapi anda seharusnya dapat memesan barang dagangan dengan tepat untuk memastikan rak runcit anda dipenuhi dengan barang margin tinggi. Apabila anda ketinggalan, anda perlu mengambil langkah lain untuk menghilangkan lebihan barang dagangan.

Simpanlah

Banyak item tidak mempunyai tarikh luput dan dapat disimpan dengan selamat jika anda mempunyai ruang. Ambil barang-barang yang boleh dimasukkan dan simpan sehingga sesuai untuk mengeluarkannya semula. Barang dagangan bermusim, seperti perhiasan Krismas, barang sukan, pakaian bermusim tradisional, dan kostum Halloween, misalnya, kemungkinan besar masih akan diminati ketika musim ini kembali lagi. Balut barang dagangan agar tidak terkena kotoran, cuaca atau serangga. Tandai dengan jelas dan jangan lupakan ketika tiba masanya untuk memesan barang untuk musim berikutnya.

Tandakan Ke Bawah

Kos penyimpanan mungkin melarang operasi runcit anda, jadi lebih baik anda mendapatkan sesuatu untuk barang dagangan yang terlalu banyak. Ikuti rangkaian penurunan harga yang semakin rendah sehingga semua barang yang berlebihan habis. Banyak pengguna bertaruh pada pesanan anda yang terlalu banyak, dan menunggu untuk menyimpan barang bermusim setelah berlibur. Anda akan menarik para pemburu tawar-menawar yang mempunyai ruang untuk menyimpan barang-barang tersebut, dan juga pembeli yang mungkin tidak membeli barang tersebut dengan harga runcit biasa.

Tingkatkan Promosi

Barang dagangan yang berlebihan dapat melayani anda dengan baik jika anda tertanya-tanya jenis promosi apa yang akan digunakan untuk meningkatkan jenama dan pelanggan anda. Sekiranya anda merancang untuk melabur dalam kempen media sosial untuk menarik pelanggan baru, anda perlu mempunyai beberapa item yang boleh anda gunakan sebagai pemimpin kerugian untuk menarik mereka. Promosi seperti penjualan beli-satu-satu-satu, kupon, dan sampel percuma adalah promosi yang sesuai untuk menarik pengunjung baru ke kedai anda. Apabila mereka datang untuk mengambil barang promosi mereka, anda berpeluang mengubahnya menjadi pembeli biasa.

Jual Secara Pukal

Terdapat sebilangan syarikat yang berjaya melakukan kesalahan pesanan anda dan bersedia untuk mengambil barang yang terlalu banyak dari tangan anda. Pembeli borong mengambil barang dengan jumlah yang banyak dan menjualnya dengan harga diskaun secara dalam talian atau menyimpan rak di kedai mereka sendiri dengan barang yang dikurangkan. Anda tidak perlu berurusan dengan pengurangan penjualan yang keluar dari kedai satu demi satu jika anda menjual banyak secara pukal, membebaskan anda untuk membeli semula barang dagangan semasa. Menjual secara pukal kepada pemborong juga membebaskan ruang simpanan anda atau membebaskan anda dari beban menyewa ruang tambahan untuk menyimpan inventori anda.