Jenis Kad Desktop Wi-Fi

Kad desktop Wi-Fi membolehkan komputer desktop menerima dan mentafsirkan isyarat rangkaian Wi-Fi. Kad Wi-Fi untuk mesin desktop boleh didapati dalam pelbagai saiz dan berdasarkan banyak piawaian yang berbeza, walaupun semua kad tersebut pada dasarnya mempunyai pekerjaan yang sama. Mempelajari perbezaan antara pelbagai jenis penyesuai Wi-Fi adalah penting, kerana banyak komputer hanya serasi dengan jenis kad tertentu.

Kad Desktop Wi-Fi

Semua kad penyesuai wayarles mempunyai dua komponen utama: antena dan antara muka komputer. Untuk kad Wi-Fi, antena dirancang untuk mengambil gelombang radio yang disiarkan oleh penghala atau titik akses. Gelombang ini kemudiannya ditukar dari gelombang analog menjadi aliran nombor binari oleh pemproses dalaman penyesuai, dan diteruskan ke komputer melalui antara muka sebagai isyarat elektronik. Proses ini berlaku secara terbalik sekiranya komputer ingin menghantar data melalui rangkaian tanpa wayar.

PCI

Antaramuka Komponen Periferal, atau PCI, adalah sekumpulan standard sambungan untuk kad pengembangan komputer. Kad PCI umumnya bersifat dalaman, yang bermaksud bahawa komputer perlu dibuka agar dapat dipasang. Setelah komputer dibuka, mereka menyambung terus ke papan induk. Ini membolehkan mereka memberikan prestasi yang sangat baik, dengan standard PCI-Express 3.0 x16 mampu menghasilkan hingga 16 Gbps. Oleh itu, kad Wi-Fi berasaskan PCI-E adalah pilihan yang baik untuk sambungan tanpa wayar berkelajuan tinggi kekal.

Kad Ekspres

Istilah "ExpressCard" dapat digunakan untuk merujuk pada berbagai kartu pengembangan komputer. Modul ExpressCard lebih kecil daripada kad PCI pasca, dan dirancang untuk dimasukkan dan dikeluarkan dari slot luaran daripada dipasang terus ke papan induk komputer. Ini menjadikan mereka sangat mudah, kerana mereka tidak memerlukan komputer dibuka sebelum pemasangan. Namun, ExpressCards tidak memberikan kelajuan yang sama dengan kad PCI-E, dengan jumlah keseluruhan data sekitar 500 Mbps.

USB

Universal Serial Bus, atau dikenali sebagai USB, adalah standard biasa untuk menyambungkan banyak jenis peralatan komputer, termasuk penyesuai tanpa wayar. Walaupun penyesuai USB kelihatan sangat berbeza dengan kad wayarles desktop dalaman, kedua-dua teknologi berfungsi dengan cara yang serupa. Penyesuai USB umumnya adalah peranti luaran, yang bermaksud bahawa mereka duduk di luar casing komputer dan berkomunikasi melalui port USB. Ini memudahkan mereka untuk menambah dan membuang, terutama kerana banyak komputer mempunyai banyak port USB. USB 3.0 membolehkan pemindahan data hingga 4.8 Gbps.