Cara Membuat Senarai Bekalan Pejabat

Sama ada anda pemilik tunggal yang menjalankan syarikat anda dari pejabat rumah atau pemilik perniagaan kecil yang menyewa ruang pejabat, perniagaan yang berkembang memerlukan pengurusan pejabat yang teratur. Pengurusan pejabat merangkumi menjaga semua keperluan pejabat yang penting untuk operasi harian anda. Anda pasti tidak mahu kehabisan kertas semasa mencetak dokumen penting, tetapi anda juga tidak mahu membuang wang berharga dengan menyimpan bekalan pejabat yang tidak diperlukan. Jejaki barang-barang ini dengan senarai bekalan pejabat.

1

Berjalan di sekitar syarikat anda dan perhatikan pelbagai bekalan pejabat yang ada. Mulakan di satu lokasi, seperti pejabat anda dan kemudian periksa semua kawasan lain termasuk almari bekalan, kawasan rehat dan bilik mandi.

2

Tuliskan berapa banyak item yang anda ada. Perhatikan sama ada jenis kelengkapan pejabat tambahan diperlukan semasa anda membuat inventori.

3

Buka program pemprosesan kata atau spreadsheet, seperti Microsoft Word atau Excel. Gunakan templat senarai inventori yang tersedia atau buat templat dari awal.

4

Buat senarai kategori yang memisahkan bekalan menjadi beberapa kumpulan. Gunakan tajuk kategori, seperti produk kertas, persediaan pencetak, persediaan mengarsipkan, persediaan pembersihan, barang surat, alat tulis, barang ruang rehat, barang desktop dan lain-lain

5

Isi butiran untuk setiap kategori menggunakan maklumat yang anda tulis semasa panduan pejabat anda. Namakan, simpan dan cetak senarai bekalan yang lengkap.

6

Simpan senarai ini di meja anda untuk akses mudah. Terus perhatikan seberapa kerap anda menggunakan pelbagai bekalan dan berapa lama masa yang diperlukan untuk mengganti barang tersebut, seperti sama ada anda dapat membeli barang itu secara tempatan pada hari yang sama atau sama ada anda harus memesan barang tersebut seminggu lebih awal.

7

Pesan atau beli barang keperluan pejabat anda seperti yang diperlukan untuk mengekalkan inventori penting anda. Semak dan kemas kini senarai bekalan pejabat setiap enam bulan sekali.