Cara Membuat Lajur Yang Lebih Kecil Di Bawah Lajur Utama di Excel

Spreadsheet anda selalu dapat memperoleh keuntungan dengan mempunyai susun atur yang ringkas dan jelas, walaupun anda menggunakannya untuk melacak maklumat perniagaan dan tidak pernah menunjukkannya kepada orang lain Melabelkan lajur anda, khususnya, dapat menjadikan spreadsheet yang padat dengan data lebih mudah difahami sekilas. Kadang-kadang, anda mungkin mahu menggunakan satu sel sebagai label yang merangkumi beberapa lajur. Ini, dan elemen susun atur lain yang memerlukan penampilan satu lajur yang berpecah menjadi dua atau lebih, dapat dicapai dengan mudah di Microsoft Excel, walaupun kaedahnya agak bertentangan intuitif.

1

Lancarkan Microsoft Excel dan buka hamparan anda.

2

Pilih seberapa banyak sel bersebelahan dalam satu baris yang anda mahu mempunyai lajur di bawah tajuk, bermula dengan sel yang ingin anda gunakan sebagai tajuk itu sendiri dan bergerak ke kanan. Sekiranya lajur di sebelah kanan sel yang ingin anda gunakan sebagai tajuk sudah mengandungi data, masukkan lajur sebanyak yang anda perlukan sebelum membuat pilihan.

3

Pilih tab "Rumah", dan kemudian klik "Gabungkan dan Pusat." Sel yang dipilih akan bergabung untuk membentuk satu, mencipta ilusi bahawa satu lajur berpecah menjadi beberapa sel.