Kelemahan Perniagaan Berpelbagai

Syarikat besar yang mencari kaedah pertumbuhan baru sering kali mempelbagaikan bidang dan bidang yang berbeza. Secara teori, syarikat yang memiliki pegangan dalam industri yang berlainan dapat mengurangkan kemungkinan kerugian kewangannya sekiranya salah satu industri ini ketinggalan. Walau bagaimanapun, kepelbagaian juga dapat menimbulkan cabaran dan kekurangan, baik untuk syarikat individu dan juga ekonomi secara keseluruhan.

Lebihan berlebihan

Sekiranya kepelbagaian tidak didekati dengan hati-hati, hasilnya dapat menjadi kelebihan sumber daya syarikat. Untuk berjalan dengan baik, setiap bahagian syarikat, tidak kira seberapa besar, memerlukan sumber yang mencukupi untuk mengekalkan infrastruktur dan operasinya atau ia akan mulai merosot. Sekiranya, melalui salah urus, cita-cita berlebihan atau keserakahan sederhana, pengarah syarikat berusaha untuk berkembang dalam banyak arah sekaligus, sektor lama dan baru syarikat mungkin mengalami kekurangan perhatian dan sumber daya yang tidak mencukupi.

Kekurangan Kepakaran

Dalam era pengambilalihan korporat, tidak jarang melihat syarikat berkembang ke bidang yang sama sekali tidak berkaitan dengan operasi asalnya. Sekiranya syarikat kereta mengambil alih syarikat pengedar makanan, misalnya, syarikat itu harus mempunyai kepakaran yang tepat dari syarikat asal atau mungkin menghadapi masalah. Operasi syarikat yang berbeza kadang-kadang memerlukan set kemahiran yang sama sekali berbeza. Sekiranya, dalam contoh di atas, eksekutif syarikat makanan melepaskan atau meninggalkannya secara sukarela, pemilik baru mungkin memiliki aset yang mereka tidak tahu bagaimana menjalankannya.

Kos

Perniagaan yang mempelbagaikan ke dalam dunia yang memerlukan prasarana tambahan, latihan pekerja dan perjalanan antara kawasan yang terpisah jauh berisiko meningkatkan kos mereka ke tahap di mana nilai usaha itu terganggu. Bahkan kepelbagaian yang paling menguntungkan melibatkan peningkatan kos dan overhead. Perniagaan mesti menganalisis nombor dengan teliti sebelum pindah ke kawasan baru, untuk memastikan mereka tidak menghabiskan lebih banyak daripada yang mereka buat. Kawasan paling selamat di mana perniagaan dapat mempelbagaikan berkait rapat dengan apa yang telah dilakukannya, oleh itu terdapat kepakaran dan infrastruktur yang ada sebelumnya.

Pengurangan Inovasi

Sebilangan besar inovasi perniagaan berlaku di syarikat kecil yang tertumpu pada beberapa tujuan teknologi atau perniagaan. Sekiranya syarikat-syarikat ini melakukan kepelbagaian secara meluas, ini dapat mengurangkan fokus mereka, meningkatkan inersia birokrasi dan mengurangkan kemampuan mereka untuk bertindak balas dengan cepat dan kreatif terhadap perubahan pasaran. Apabila syarikat inovatif terkemuka mula ketinggalan, ini menghasilkan kesan domino di sepanjang canggih inovasi teknikal, yang mengakibatkan pertumbuhan ekonomi yang lebih perlahan dan penurunan inovasi yang lebih jauh.