Mengapa Syarikat Perlu Memilih LIFO atau FIFO?

FIFO (first in, first out) dan LIFO (last in, first out) adalah teknik pengurusan inventori dan perakaunan yang dirancang untuk menambahkan konsistensi kepada fungsi penjualan dan perakaunan perniagaan. Dalam pengurusan inventori, FIFO dan LIFO ada kaitan dengan penyimpanan fizikal dan pergerakan inventori; dalam perakaunan, konsep berkaitan dengan bagaimana kos pembelian diperuntukkan untuk penjualan harian. Undang-undang mewajibkan syarikat yang diperdagangkan secara terbuka untuk memilih dan mengikuti metode perakaunan tertentu, dan perniagaan kecil juga dapat memperoleh keuntungan dari melakukannya.

Inventori FIFO

Dalam pengurusan inventori, FIFO bermaksud item inventori tertua - yang dibeli terlebih dahulu - dijual sebelum item yang lebih baru. Syarikat mesti menggunakan FIFO untuk inventori jika mereka menjual barang-barang yang mudah rosak seperti makanan, yang akan berakhir setelah jangka waktu tertentu. Syarikat yang menjual produk dengan kitaran permintaan yang agak pendek, seperti fesyen pereka, mungkin juga harus memilih FIFO untuk memastikan mereka tidak terjebak dengan gaya ketinggalan zaman dalam inventori.

Inventori LIFO

Walaupun jarang berlaku, ada syarikat yang harus memilih LIFO, dan bukannya FIFO, untuk menguruskan inventori mereka. Penjual produk komoditi homogen seperti batu, pasir dan batu bata biasanya harus membuat persediaan dari bahagian atas timbunan atau timbunan besar, menjadikan kumpulan tertua duduk di bahagian bawah cerucuk lebih lama daripada kumpulan yang lebih baru. Syarikat seperti pengendali mesin layan diri juga harus memilih LIFO untuk pengurusan inventori, kerana produk pertama yang mereka masukkan ke dalam mesin mereka dijual terakhir.

Pertimbangan Perakaunan

Dalam perakaunan, syarikat kecil lebih bebas memilih antara FIFO dan LIFO, daripada terpaksa memilih satu atau yang lain berdasarkan model perniagaan mereka. Oleh kerana syarikat tidak selalu membayar harga yang sama untuk setiap kumpulan inventori yang mereka beli, mereka mesti memilih kos mana yang akan diperuntukkan untuk penjualan semasa - sama ada kos tertua atau yang terbaru, tetapi mereka mungkin membuat keputusan berdasarkan pelbagai faktor.

Syarikat boleh memilih FIFO untuk membawa catatan perakaunan lebih sesuai dengan pembelian inventori sebenar, dengan andaian mereka menggunakan FIFO dalam dasar pengurusan inventori mereka. Syarikat juga boleh menggunakan FIFO secara khusus untuk memadankan penjualan semasa dengan kos tertua di buku mereka, yang sangat berguna untuk kos yang terus meningkat dari masa ke masa. Sebaliknya berlaku untuk LIFO.

Alternatif Perakaunan

Akauntan mempunyai pilihan tambahan untuk pengiktirafan kos selain FIFO dan LIFO. Kaedah pengenalan khusus sangat sesuai untuk item inventori yang unik dan mahal yang boleh diberikan nombor pengenalannya yang tersendiri, seperti kereta dan pakaian khas. Kaedah purata berwajaran menghitung purata berjalan dari semua kos pembelian yang berbeza untuk jangka masa tertentu dan menggunakan purata sebagai angka kos untuk dipasangkan dengan penjualan.