Mengenai Trak Ais Krim

Sekiranya anda boleh memandu, anda boleh menjalankan trak ais krim, bukan? Tidak begitu pantas. Pengendali trak menghadapi pelbagai masalah, dari kos permulaan dan peraturan bandar hingga kemungkinan permusuhan dari pemandu yang bersaing. Pemandu juga tidak mempunyai trak ais krim yang kaya. Namun, menjual makanan sejuk beku di pinggir jalan memberi penghargaan kepada pemandu yang berkomitmen untuk beroperasi dengan selamat dan beretika, kata Steve Oscarlece, pemilik Benny & Caesars Ice Cream di Poughkeepsie, New York. Oscarlece yang terkenal: "Ini pekerjaan yang menyeronokkan, kerana siapa yang tidak menyukai lelaki ais krim?"

Kos

Sangat mudah bagi pengusaha trak yang bercita-cita untuk meremehkan perbelanjaan yang diperlukan untuk memulakannya, kata Oscarlece. Ia tidak semudah membeli van lama, membuang peti sejuk dan menjual barang. Melakukannya dengan betul boleh berharga $ 20,000 hingga $ 100,000 atau lebih, kata Oscarlece. Perbelanjaan permulaan bergantung pada seberapa besar laluan dan berapa kos untuk membeli insurans liabiliti dan mendapatkan izin kesihatan tempatan. Lebih-lebih lagi, pengusaha trak memerlukan lesen perniagaan dari setiap bandar tempat mereka bekerja. Itu boleh menjadi mahal: Bandar Long Beach, misalnya, dikenakan $ 369 setahun untuk pemeriksaan dan pensijilan trak pada tahun 2009. Bensin juga merupakan perbelanjaan besar. Oscarlece mengatakan bahawa dia menghabiskan lebih dari $ 150 seminggu untuk bahan bakar pada tahun 2011, ketika harga petrol rata-rata $ 3,53 per galon di seluruh negara, menurut Pentadbiran Maklumat Tenaga AS.

Pendapatan

Perbelanjaan industri tidak selalu sepadan dengan pendapatan besar. Pendapatan bergantung pada banyak faktor, termasuk ukuran pasaran, pengalaman pemandu dan barisan produk, kata Oscarlece. Pemula yang menjalankan laluan kecil dan luar bandar menghasilkan $ 10,000 hingga $ 15,000 setahun, katanya, sementara pengendali berpengalaman di bandar besar seperti New York mengambil $ 80,000 setahun. Di beberapa bandar Pantai Barat yang besar seperti Oakland, California, pengendali pemula mengenakan bayaran $ 15 sejam pada tahun 2011 untuk melayani pihak. Di kawasan dengan musim sejuk, musim penjualan hanya berlangsung dari April hingga Oktober, dan operator biasanya bekerja sepenuh masa di industri lain untuk memenuhi keperluan. Begitu juga dengan kemelesetan industri. Ketika pengangguran meningkat dan upah turun semasa Kemelesetan Besar, penjualan trak menurun 25 peratus atau lebih di beberapa kawasan kejiranan, menurut laporan tahun 2009 di Los Angeles Times.

Operasi

Penyelenggaraan pencegahan adalah kunci untuk memastikan trak ais krim berjalan pada bulan-bulan penjualan yang hangat. Tidak kira seberapa baik pengendali menyelenggara trak, pembaikan akan lebih mahal daripada jangkaan. Oleh itu, sangat penting untuk menyimpan simpanan kewangan yang sihat sekiranya komponennya pecah. Kegagalan penyejuk beku dapat mengembalikan pengendali dari $ 500 hingga $ 5,000. Dan jangan lupa unsur manusia. Mengendalikan trak memerlukan masa berjam-jam bekerja dalam cuaca panas. Pemandu juga harus memeriksa peraturan tempatan yang mengehadkan waktu operasi, mengatur jumlah perhentian dan mengawal seberapa kerap trak boleh bekerja di jalan.

Pertandingan

Gabungan keperibadian, penyelidikan dan penyelenggaraan trak rutin dapat membantu pengendali menonjol di pasar yang sesak. Oscarlece menasihatkan untuk memupuk kesabaran, kesenangan orang dan kesediaan untuk bekerja berjam-jam. Juga, pengendali baru harus memantau laluan pilihan mereka untuk trak yang ada, kerana kawasan kejiranan dengan lawatan trak ais krim biasa mungkin tidak memerlukan penjual lain. Mendorong itu boleh merugikan perniagaan, atau bahkan mengakibatkan vandalisme ke trak interloper yang dirasakan, menurut laporan di Los Angeles Times. "Ini boleh menjadi sangat kompetitif," kata Oscarlece. "Saya berurusan dengan sekumpulan pemandu bebas, dan kami saling menghormati wilayah masing-masing. Tetapi ada yang tidak. Mereka akan pergi ke tempat yang mereka mahukan, tidak kira sama ada mereka mempunyai izin yang betul atau tidak. Mereka memberi nama buruk kepada industri. Ia tidak semudah yang dilihat.Saya cadangkan orang mencari laluan mereka sendiri dan bukannya mencuri laluan orang lain. " Trak yang diselenggara dengan baik juga membantu pengendali menonjol, katanya