Kategori Iklan Pengguna

Dengan pertumbuhan pesat media pengguna baru-baru ini pada tahun 2011, pilihan iklan untuk perniagaan juga berkembang pesat. Kerana beberapa jenis saluran komunikasi seperti media sosial yang baru, sukar untuk memasukkan semua pilihan ini ke dalam kategori tertentu. Memahami kategori iklan asas akan membantu anda membuat pilihan yang tepat untuk perniagaan anda.

Mengiklankan

Pemasaran merangkumi pengiklanan, perhubungan awam, promosi dan cara lain untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan anda. Membeli tempat radio adalah pengiklanan, sementara mendapatkan artikel mengenai syarikat atau produk anda di surat khabar adalah hubungan masyarakat. Membeli sepanduk di laman web adalah iklan, sementara menaja acara sukan adalah promosi. Pengiklanan memberi anda kawalan paling besar terhadap bagaimana mesej anda disampaikan.

Cetak

Cetakan adalah salah satu bentuk iklan lama dan paling tradisional. Iklan cetak merangkumi iklan paparan atau iklan baris di surat khabar, majalah, buletin, buku telefon, direktori atau bentuk komunikasi bercetak lain. Iklan cetak membolehkan anda menargetkan pelanggan anda dengan beriklan di tempat yang dikirimkan kepada khalayak tertentu.

Siaran

Sehingga baru-baru ini, iklan siaran merujuk kepada tempat radio dan TV. Hari ini, iklan siaran mungkin merangkumi tempat di rangkaian satelit yang disalurkan kepada pemilik kereta, program yang disiarkan di Internet dan podcast.

Surat Terus

Satu lagi bentuk tradisional pengiklanan pengguna adalah surat terus. Jenis iklan ini membolehkan anda menghantar mesej yang lebih panjang dan lebih terperinci terus ke rumah bakal pelanggan anda dengan kos yang lebih rendah daripada bentuk cetak atau siaran lain. Semakin terperinci senarai surat yang boleh anda beli, semakin berkesan kempen surat terus.

Luar

Papan iklan, poster, tanda-tanda neon dan bentuk iklan lain yang dilihat pengguna semasa dalam perjalanan atau dalam perjalanan boleh menjadi berkesan berdasarkan penempatan iklan anda. Sekiranya anda meletakkan iklan di laluan komuter, banyak orang akan melihat iklan anda dari hari ke hari. Sekiranya anda meletakkan iklan anda di tempat jualan, anda akan memberi tahu bakal pelanggan bahawa anda berada berdekatan.

Web

Internet menawarkan banyak cara bagi pengiklan untuk beriklan, termasuk sepanduk, penjanaan petunjuk bayar per klik, iklan video, pautan dan kupon atau brosur yang boleh dimuat turun. Untuk memaksimumkan anggaran iklan laman web anda, periksa laporan lalu lintas untuk laman web tertentu menggunakan alat penyelidikan seperti Alexa dan Quantcast dan minta maklumat klik-tayang dari pemilik laman web.

Media Sosial

Media sosial adalah kategori terbaru dalam iklan pengguna dan merangkumi kaedah interaksi peribadi antara orang yang melihat produk dan perkhidmatan anda, kemudian mengesyorkannya kepada rakan, keluarga dan rakan sebaya mereka. Membuat laman Facebook atau akaun Twitter dan / atau pengiklanan di laman web ini membantu anda menjadikan orang ramai menjadi tenaga penjualan untuk anda ketika mereka menyampaikan mesej mengenai anda ke rangkaian sosial mereka.