Cara Mengubah Tetapan Pembelian pada iPad

Walaupun iPad dilengkapi dengan pelbagai aplikasi bawaan, aplikasi tambahan tersedia dari App Store dengan kos yang berbeza-beza. Selain itu, banyak aplikasi menampilkan pembelian tambahan yang dapat Anda lakukan dari dalam aplikasi yang disebut pembelian dalam aplikasi. Secara lalai, hanya kata laluan Apple yang diperlukan untuk membeli aplikasi atau pembelian dalam aplikasi; namun, anda boleh mengehadkan tetapan pembelian pada iPad sehingga mustahil untuk membeli aplikasi atau pembelian dalam aplikasi tanpa kod laluan tambahan. Ini memberi anda lapisan keselamatan tambahan untuk memastikan orang lain tidak melakukan pembelian bagi pihak anda dengan iPad.

1

Buka aplikasi "Tetapan" di iPad anda, ketuk ikon "Umum" dan ketuk "Sekatan." Ketik butang "Dayakan Sekatan" di bahagian atas skrin Sekatan.

2

Masukkan kod laluan empat digit dan ulangi kod laluan itu di skrin seterusnya. Kod laluan yang anda buat perlu untuk mengubah sekatan; tuliskan di lokasi yang selamat supaya anda tidak melupakannya.

3

Ketuk "Aplikasi" di bahagian Kandungan yang Dibolehkan dan ketuk "Jangan Benarkan Aplikasi" untuk menyekat pengguna daripada membeli aplikasi di iPad anda.

4

Ketuk jaring gelangsar ke Pembelian Dalam Aplikasi di bahagian Kandungan yang Dibolehkan sehingga berbunyi "Mati" untuk mematikan pembelian dalam aplikasi di iPad anda.

5

Ketuk "Lumpuhkan Sekatan" di bahagian atas skrin Sekatan, diikuti dengan kod laluan sekatan anda, untuk menghapus semua sekatan pada iPad anda.