Cara Menghubungkan Penyesuai AC untuk MacBook Pro

Menurut hasil ujian yang dikumpulkan oleh EveryMac.com, bateri dalam komputer riba Apple MacBook Pro bertahan lima hingga enam jam walaupun dengan penyesuai Wi-Fi dihidupkan dan prosesor berjalan dengan kelajuan penuh. Ini bermaksud pengusaha boleh menjadi lebih produktif lebih lama ketika berada di jalan raya. Walaupun begitu, anda masih perlu menyambungkan penyesuai kuasa AC untuk mengecas MacBook Pro sekali-sekala. Seperti penyesuai AC untuk komputer riba lain, penyesuai MagSafe yang digunakan dengan MacBook Pro membolehkan anda menggunakan notebook semasa mengecas bateri; ia menghubungkan ke mana-mana outlet elektrik 110V atau 220V standard. Reka bentuk inovatif penyesuai MagSafe membantu mencegah penurunan dan tekanan yang tidak disengajakan pada soket pengecasan tetapi juga menjadikan penyambungan penyesuai sedikit berbeza daripada yang direka untuk komputer riba lain.

1

Sejajarkan lima pin pada hujung penyesuai kuasa MagSafe AC yang lebih kecil dengan lubang lubang di penyambung penyesuai di sisi MacBook Pro. Pegang hujung penyesuai sehingga hampir menyentuh pin pada penyambung pada komputer riba tetapi jangan mendorong penyesuai ke soket.

2

Lepaskan hujung kabel penyesuai kuasa MagSafe AC dan biarkan terpasang di dalam soket. Penyesuai MagSafe mempunyai tepi magnet yang menghubungkan dan mengikatnya ke pin di dalam soket pengecasan. Tepi magnet penyesuai memastikan sambungan yang boleh dipercayai dan selamat antara penyesuai dan soket pengecasan sambil membiarkan hujung kabel terputus dengan mudah sekiranya seseorang tersandung pada kabel kuasa. Sekiranya seseorang tersekat kabel kuasa semasa komputer riba sedang diisi, hujung penyesuai hanya menarik diri dari MacBook Pro daripada menarik notebook dari meja ke lantai.

3

Pasang kabel kuasa yang menghubungkan ke bata penukar kuasa di hujung seberang kabel penyesuai AC ke soket elektrik atau jalur kuasa. Sebagai alternatif, cabut kabel kuasa standard dari bata penukar kuasa dan sambungkan kabel sambungan lebih panjang yang disertakan dengan MacBook Pro. Selepas anda menyambungkan kabel kuasa sambungan ke bata penukar kuasa, pasangkan hujung kabel yang lain ke soket elektrik.

4

Tarik dua cengkerang putih yang terletak di bahagian belakang bata penukar kuasa sehingga meluas sepenuhnya. Balut sebarang kelonggaran yang berlebihan pada kord kuasa di sekitar dua cengkerang putih.