Memilih Kelajuan Pemproses Notebook

Semasa ingin menaik taraf atau menambahkan komputer baru ke pejabat kecil anda, terdapat banyak spesifikasi yang perlu dipertimbangkan. Keprihatinan khas anda dengan komputer riba adalah ukuran skrin atau jangka hayat baterinya, tetapi juga penting untuk melihat spesifikasi yang menarik, seperti kelajuan prosesor dan beberapa butiran prosesor yang lebih baik, sebelum memutuskan pada pemproses yang sesuai untuk anda.

Mengenai Kelajuan Pemproses Laptop

Biasanya, kelajuan pemproses dijelaskan dalam gigahertz (GHz), yang mengukur masa tindak balas - atau kadar jam - pemproses komputer. Angka yang lebih tinggi biasanya bermaksud pemproses yang lebih pantas, walaupun pemproses bukanlah satu-satunya perkara yang menentukan kelajuan komputer. Selain itu, pemproses komputer mempunyai bilangan teras yang berbeza, dan beberapa komputer riba mempunyai pemproses dua atau empat teras, yang dapat mempercepat prestasi komputer.

Berapa Banyak Hertz?

Anda pasti akan melihat perbezaan antara beberapa pemproses, tetapi mesti ada jurang besar dalam GHz yang ditawarkan untuk benar-benar merasakan kelajuan komputer. Sebagai contoh, perbezaan antara 2,1 GHz dan 2,2 GHz sangat sedikit sehingga anda tidak mungkin melihat yang terakhir berjalan lebih cepat, tetapi anda akan melihat perbezaan prestasi antara pemproses 1.3 GHz - biasa di kebanyakan komputer netbook - dan pemproses 2.2 GHz dalam buku nota.

Pemproses Multicore

Sebilangan besar pengeluar komputer riba menawarkan pilihan untuk pemproses dwi-teras atau quad-core. Komputer dual-core mempunyai dua pemproses berasingan yang berkongsi hertz tetapi membelah kerja, dan pemproses quad-core mempunyai empat tempat yang menangani permintaan. Ini bermaksud apabila anda menyuruh komputer melakukan dua perkara yang berbeza - melayari Internet dan membuka pemproses kata - ia dapat membahagikan tugas antara inti, yang membolehkan komputer beroperasi dua kali lebih cepat daripada komputer teras tunggal.

Berapa Banyak Inti?

Walaupun pemproses dwi-teras menawarkan peningkatan prestasi yang ketara dari pemproses teras tunggal, rata-rata pengguna komputer mungkin tidak melihat keuntungan dari pemproses empat teras. Ini banyak bergantung pada jenis pekerjaan yang dilakukan. Proses komputasi berat merangkumi penyuntingan video atau rendering video, pengiraan saintifik dan kerja kejuruteraan. PC World berspekulasi bahawa seiring berjalannya program, aplikasi standar akan memanfaatkan CPU quad-core, tetapi pada bulan Jun 2011, kebanyakan pengguna tidak akan melihat perbezaan dalam prestasi. Sekiranya perniagaan anda melakukan kerja yang berat, komputer riba quad-core mungkin merupakan tambahan yang baik.