Strategi Pemasaran untuk Syarikat Insurans

Industri insurans dipenuhi dengan jenama nasional yang membuat banyak kebisingan, sehingga sukar bagi agensi insurans tempatan untuk didengar oleh pengguna. Strategi pemasaran yang bijak diperlukan agar agensi insurans dapat menonjol dari persaingan nasional dan tempatan. Ini hanyalah beberapa contoh strategi pemasaran yang dapat digunakan oleh agensi insurans, tetapi setiap agensi harus mempertimbangkan pasar dan dengan tepat apa yang dicari oleh pasaran sasaran sebelum melaksanakan program baru.

Pergi ke akar umbi di Komuniti

Sebilangan besar agensi berusaha untuk menangkap pasar yang berdekatan dengan pejabat. Lebih mudah menjalin hubungan dengan pelanggan apabila anda dapat bertemu dengan mereka. Terdapat banyak cara untuk dikenali dan dikenali dalam komuniti yang mengelilingi agensi insurans anda.

Lihat strategi pemasaran yang luas seperti papan iklan, bangku bas dan iklan kedai runcit sebagai cara untuk mendapatkan nama agensi dan imej anda di dunia. Ini mengembangkan kredibiliti umum tetapi sebenarnya, ini adalah pendekatan senapang.

Pendekatan pemasaran yang lebih aktif akan membina muhibah masyarakat dan mempunyai pendekatan yang lebih disasarkan untuk mendorong petunjuk. Lawati sekolah menengah tempatan untuk bercakap dengan pelajar mengenai bahaya memandu dalam keadaan mabuk atau terganggu. Mengadakan bengkel yang membincangkan faedah insurans nyawa di gereja tempatan. Dapatkan gerai di acara dewan perdagangan tempatan.

Piggyback Luar Jenama

Jenama besar seperti Allstate, Farmers dan State Farm membelanjakan sejumlah besar anggaran tahunan mereka untuk pemasaran. Sekiranya anda mempunyai agensi dengan salah satu syarikat ini, anda tahu batasan menjadi ejen tawanan. Tetapi ada kelebihan untuk corong pemasaran jenama besar ini mengumpul wang, dan anda boleh menukar corong ini.

Ejen Allstate boleh menjadi tuan rumah pembersihan komuniti setempat yang bekerjasama dengan dewan bandar raya, menggunakan slogan Allstate, " Anda berada di tangan yang baik. " Ejen petani boleh mengadakan bengkel insurans dan kewangan biasa, membawa Farmers University terus kepada pengguna. Ejen State Farm boleh bersenang-senang dengan, " Jake dari State Farm ," ejen yang memakai khakis dan kemeja merah khas di pejabat dan semua acara kemasyarakatan.

Apabila anda mempunyai jenama di belakang anda, gunakan bahagian pemasarannya yang berbaloi untuk membuat program yang hanya perlu anda laksanakan.

Bina Rangkaian Rujukan

Rangkaian rujukan adalah salah satu cara terbaik agensi insurans mengembangkan perniagaan. Rakan strategik untuk agensi insurans merangkumi ejen harta tanah, pemberi pinjaman gadai janji, peguam perancangan harta tanah dan juga ejen insurans lain. Sekiranya agensi anda mengkhususkan diri dalam jenis insurans tertentu - sebagai contoh, pampasan pekerja - banyak agensi lain sebaliknya menumpukan pada insurans kenderaan dan rumah, dan mereka boleh merujuk pelanggan perniagaan kepada anda.

Semasa membina rakan strategik, rancanglah dan konsisten. Bawa sekotak donat ke pejabat pemberi pinjaman gadai janji seminggu sekali dengan timbunan kad anda dan nota terima kasih kerana memikirkan anda. Tawaran untuk duduk di rumah terbuka dengan ejen harta tanah. Nilai tambah dan rakan kongsi akan muncul untuk memberi anda rujukan yang kukuh.

Belanjakan Wang Iklan Di Media Sosial Tempatan

Iklan media sosial membolehkan pemilik agensi insurans menargetkan pelanggan tertentu. Ini juga menjadikan mereka di hadapan Millennials dengan cara pengiklanan tradisional lain. Gunakan alat yang disediakan media sosial untuk menetapkan demografi untuk produk tertentu. Sebagai contoh, sasarkan keluarga muda dengan anak kecil untuk prospek insurans hayat.