Tinta Pepejal vs Laser

Pencetak laser telah menjadi tenaga kerja pejabat di seluruh dunia, menawarkan percetakan dokumen yang pantas dan resolusi yang tajam. Walau bagaimanapun, pencetak dakwat padat menjanjikan hasil yang menyaingi pencetak laser dan percetakan warna yang cerah. Pencetak dakwat pepejal juga kira-kira separuh daripada ukuran pencetak laser yang setara, menjadikannya sangat berguna di pejabat dengan ruang yang premium. Xerox adalah satu-satunya vendor pencetak dakwat padat pada bulan Oktober 2012, sementara pelbagai syarikat menghasilkan pencetak laser.

Dakwat

Pencetak laser menggunakan toner yang terdiri daripada zarah plastik dan pigmen serbuk yang diletakkan di dalam kartrij plastik. Pencetak dakwat padat menggunakan blok bahan lilin yang dibentuk agar sesuai dengan slot yang ditentukan di dalam pencetak. Dakwat pepejal rentan terhadap pudar dan goresan dokumen, bergantung pada modelnya.

Bagaimana Mereka Berfungsi

Lampu pencetak laser mengimbas dram fotokonduktif, baris demi baris, menghilangkan cas statik dari laman yang dilanda pancaran. Toner kemudian mengikat pada laman web yang dicas positif, menghasilkan semula gambar asalnya, dan pelebur kemudian mencairkan zarah plastik, mengikat toner ke kertas.

Pencetak dakwat padat mencairkan sebahagian batang dakwatnya, menyemburkan dakwat ke dram yang dipanaskan melalui kepala cetaknya. Drum kemudian memindahkan dakwat ke kertas. Pencetak dakwat padat hanya mempunyai satu drum cetak, sementara pencetak laser warna khas mempunyai empat drum, satu untuk setiap warna utama.

Keramahan Alam Sekitar

Pencetak dakwat padat mempunyai kelebihan pada pencetak laser ketika meninggalkan jejak persekitaran yang minimum. Blok dakwat pepejal tidak terdapat di dalam sarung plastik yang diperlukan oleh toner pencetak laser, dan satu gelen minyak digunakan dalam pengeluaran satu kartrij laser. Setiap kartrij yang dibuang mungkin memerlukan masa hingga 450 tahun untuk mengurai sepenuhnya di tempat pembuangan sampah. Xerox mendakwa bahawa sepanjang mencetak 100,000 helai, pencetak laser dapat menghasilkan sisa sehingga 157 paun, sementara pencetak dakwat padat hanya akan menghasilkan lima paun.

Kekurangan

PC World menyatakan bahawa pencetak laser warna cenderung mahal dan kualiti percetakannya tidak sehebat yang anda dapat dari inkjet biasa. Pencetak laser juga mempunyai hingga tiga kali ganda bahagian bergerak dari dakwat padat, menjadikannya lebih rentan terhadap kerosakan.

Pencetak dakwat padat yang baru dihidupkan memerlukan masa untuk memanaskan badan sebelum mencetak, untuk mencairkan dakwat yang mencukupi untuk pekerjaan itu. Anda tidak boleh menggerakkan pencetak tinta padat sehingga ia menjalani proses cooldown, yang memerlukan masa setengah jam. Menggerakkan mesin yang hangat boleh menyebabkan dakwat mengalir ke kepala cetak dan mekanisme lain, merosakkan komponen. Juga, kebanyakan pen, penanda dan pensil tidak boleh menulis di permukaan bercetak lilin, jadi jika kakitangan terbiasa menandai cetakan dengan tangan, pencetak tinta padat dapat meletakkan kelim dalam aliran kerja anda.