Punca Moral Pekerja yang Rendah

Gambaran keseluruhan

Moral pekerja yang rendah boleh menjadi perhatian serius perniagaan. Pekerja yang tidak berpuas hati boleh menyebabkan penurunan produktiviti, layanan pelanggan yang buruk dan masalah dengan pengekalan pekerja. Walaupun insentif seperti kenaikan gaji, faedah dan program pengiktirafan pekerja dapat membantu meningkatkan semangat pekerja, jika syarikat anda mengalami moral yang rendah, sangat penting untuk dapat mengenal pasti punca-punca.

Menukar Matlamat

Perubahan matlamat pekerja yang berterusan dapat meletihkan pekerja yang berusaha melakukan pekerjaan dengan baik. Diberitahu bahawa sesuatu adalah tujuan penting adalah pendorong kepada pekerja yang baik, tetapi ketika mereka menggunakan seluruh tenaga dan masa mereka untuk mencapai tujuan itu hanya untuk membuangnya untuk tujuan baru, hasilnya dapat menjadi kecewa dan perasaan kurang berprestasi . Pekerja harus diberi tugas yang mungkin dapat mereka laksanakan, bersama dengan panduan yang jelas tentang bagaimana menyelesaikan tugas dan petunjuk yang jelas tentang kapan tujuan tugas tersebut dapat dicapai.

Harapan yang Disalahpahami

Tidak ada yang menurunkan semangat seperti kekeliruan. Pekerja yang tidak mempunyai bimbingan yang jelas boleh menghabiskan masa berhari-hari, minggu atau bahkan berbulan-bulan di tempat kerja untuk tidak mengetahui dengan tepat apa yang diharapkan daripada mereka. Apabila ini berlaku, mereka cenderung berprestasi buruk dengan standard pengurusan dan sering mengalami penurunan semangat ketika mereka mulai percaya bahawa mereka membuang masa dan syarikat mereka. Masalah ini dapat diatasi dengan mudah. Apabila pekerja baru diambil atau tanggungjawab baru diberikan kepada pekerja yang ada, pengurus pengambilan pekerja harus membuat harapan pekerjaan jelas dan mengatur latihan yang tepat mengenai prosedur dan tarikh akhir yang betul. Seorang pekerja yang memahami kegunaan dan kaedah menyelesaikan tugasnya setiap hari akan mempunyai semangat yang jauh lebih tinggi daripada orang yang mengembara tanpa tujuan atau menghabiskan masa melakukan perkara yang ternyata tidak produktif.

Tiada Komunikasi Terbuka

Membuat tempat kerja di mana komunikasi terbuka kepada pihak pengurusan tidak tersedia adalah berbahaya bagi semangat kakitangan. Pekerja sering mempunyai pandangan mengenai cara untuk memperbaiki prosedur tempat kerja atau produk akhir syarikat, atau mungkin mempunyai masalah yang sah dengan prosedur atau kakitangan yang bermasalah. Sekiranya pekerja tidak merasa selesa untuk mendekati bos, baik dengan idea atau masalah, pihak pengurusan menghadapi risiko kehilangan idea kreatif dan menghadapi masalah. Pekerja harus didorong untuk menyuarakan idea dan keprihatinan mereka kepada pihak pengurusan tanpa kesan. Tetapkan garis panduan yang membolehkan pekerja mengetahui cara membincangkan masalah secara peribadi, dan jangan sekali-kali membuat mereka merasa seolah-olah mereka melakukan sesuatu dengan berbuat demikian.

Membazirkan Potensi

Semangat yang rendah selalunya berpunca daripada membuang bakat. Orang sering disewa untuk pekerjaan yang mereka kelayakannya terlalu tinggi atau yang mempunyai set kemahiran atau minat yang berbeza daripada apa yang diperlukan oleh pekerjaan itu. Apabila ini berlaku, pekerja mudah merasa kecewa atau bosan dengan pekerjaan itu, dan akhirnya menjadi lebih prihatin tentang cara meninggalkan syarikat daripada cara melakukan pekerjaan yang baik. Bukan hanya kekurangan produktiviti dan perolehan yang berpotensi buruk bagi perniagaan, tetapi merampas kemampuan seseorang untuk mencapai potensi sebenarnya. Mencari kedudukan yang lebih sesuai untuk pekerja dapat menyelamatkan kekecewaan pekerja dan syarikat serta kemungkinan kerugian kewangan.