Penyelesaian Pemasaran Inovatif

Syarikat mencari cara untuk mendapatkan kelebihan, dan salah satu cara utamanya adalah melalui pemasaran. Profesional pemasaran masa kini berusaha untuk menetapkan matlamat pemasaran tradisional seperti menukar pengguna dari satu jenama ke jenama lain, kemudian mewujudkan kesetiaan pelanggan dengan jenama baru itu. Mereka melakukannya dengan penyelesaian inovatif yang merangkumi teknologi yang berubah dan pemahaman yang terus berkembang tentang bagaimana pelanggan berbelanja.

Pemasaran Buzz

Buzz marketing mewujudkan hubungan peribadi dengan setiap pengguna dan bukannya kempen umum yang lebih besar dengan demografi tertentu. Ia berfungsi untuk meyakinkan pengguna bahawa syarikat mengambil minat peribadi terhadap mereka. Buzz marketing bukanlah sesuatu yang baru, tetapi teknik yang digunakan oleh para profesional pemasaran sememangnya inovatif. Sebagai contoh, profesional pemasaran hari ini mungkin menghubungi pengguna melalui blog, ruang sembang atau bahkan pesanan segera.

Pemasaran Kehadiran

Kehadiran pemasaran bertujuan untuk menjadikan sebuah syarikat yang diketahui seluas mungkin. Sama seperti ahli politik mengetahui konstituen cenderung memilih calon yang lebih terkenal, profesional pemasaran juga tahu pengguna cenderung membeli dari syarikat yang lebih terkenal. Pemasar berusaha agar pengguna membuat kesimpulan, "Sekiranya semua orang menyukai / membeli / menikmati ini, ia pasti cukup baik." Dengan meningkatnya gerai rangkaian sosial, lebih mudah untuk membuat pemasaran kehadiran yang luas. Sebuah syarikat yang mempunyai blog dan di Facebook dan Twitter telah mencipta kehadiran dan memberikan nama yang tidak asing bagi pengguna untuk dicari ketika mereka berbelanja.

Astroturfing

Dinamakan sempena rumput buatan, Astroturfing adalah rancangan pemasaran yang dirancang yang menyamar agar terlihat spontan, seperti usaha akar umbi. Ini dirancang untuk menjangkau pengguna yang secara automatik akan menjauhi kempen yang lebih jelas. Seperti pemasaran kehadiran, Astroturfing mendapat tempat di dunia jaringan sosial. Syarikat sekarang membayar blogger untuk membuat komen "rawak" di blog atau laman web lain yang mempromosikan produk syarikat.

Pemasaran Berpengalaman

Pemasaran berpengalaman membolehkan pengguna mengalami sesuatu barang untuk diri mereka sendiri. Harapannya ialah apabila mengalami produk akan menyebabkan mereka membeli. Inilah sebabnya mengapa sebilangan pengedar kereta membolehkan calon pembeli membawa kenderaan pulang selama 24 jam. Itulah sebabnya syarikat lain menyediakan item promosi bersaiz percubaan. Sebagai contoh, syarikat pencuci yang menyediakan sampel menggunakan pemasaran pengalaman.

Pemasaran Alternatif

Pemasaran alternatif cenderung memberi tumpuan kepada cara yang lebih murah, tetapi masih penting untuk menyampaikan maklumat syarikat kepada orang ramai. Ini terdiri dari pelekat bumper dengan komen pintar yang juga menyenaraikan maklumat syarikat anda, hingga brosur yang dapat disertakan oleh bagger dengan pembelian barang runcit anda semasa checkout, untuk meletakkan tikar yang anda sumbangkan ke restoran tempatan.