Kelebihan & Kekurangan Kontrak Tanah Vs. Gadai janji

Semasa membeli tanah atau bangunan untuk perniagaan anda, anda mempunyai pilihan lain selain mendapatkan gadai janji tradisional. Kontrak tanah memberi peluang kepada pembeli harta tanah untuk membeli sebidang tanah atau bangunan tanpa harus memenuhi syarat untuk gadai janji. Di bawah syarat-syarat kontrak tanah, pembeli menganggap pemilikan harta tanah selagi dia memenuhi syarat-syarat kontrak. Pembayaran diserahkan terus kepada penjual dan bukannya pemberi pinjaman pihak ketiga. Pemilik perniagaan kecil tanpa kredit untuk mendapatkan gadai janji pada kemudahan atau harta tanah mungkin mendapat manfaat daripada mendapatkan kontrak tanah.

Kredit

Salah satu kelebihan utama kontrak tanah berbanding gadai janji adalah bahawa kontrak tanah tidak memerlukan anda mendapat kredit cemerlang untuk memenuhi syarat. Sebenarnya, anda mungkin layak untuk mendapatkan kontrak tanah dengan kredit yang sedikit atau bahkan kurang. Keputusan itu terletak di tangan penjual, yang semata-mata memutuskan kepada siapa dia ingin menjual tanah itu. Sekiranya pembeli mempunyai masalah kredit, penjual mungkin ingin mendapatkan beberapa jenis deposit atau wang pendahuluan sebelum membuat kontrak dengan pembeli. Namun, kelemahannya ialah pemilik perniagaan tidak dapat memperoleh kredit untuk pinjaman lain yang mungkin dia perlukan. Walaupun gadai janji memerlukan sejarah kredit yang dapat diterima oleh pemberi pinjaman, ia juga memberikan kelebihan untuk membantu pemilik perniagaan kecil membina penilaian kreditnya, yang kemudian dapat dia gunakan untuk mendapatkan pembiayaan tambahan.

Kewajipan

Walaupun kontrak tanah membuat anda menjadi tanggungjawab jangka panjang dengan penjual, perjalanan ini dapat membantu membebaskan atau memperoleh modal tambahan. Apabila anda membuat kontrak tanah, kewajiban anda kepada penjual tidak semestinya dilaporkan kepada biro kredit mana pun, kecuali penjual bersetuju untuk melakukannya bagi pihak anda. Tidak mempunyai kewajipan hutang ini dalam laporan kredit anda dapat membuat anda lebih menarik bagi pemberi pinjaman lain yang tidak akan dapat menghitung kewajiban hutang terhadap skor kredit anda. Oleh itu, lebih mudah bagi anda untuk mendapatkan jenis kredit lain, seperti pinjaman kereta, sebagai hasilnya. Sebaliknya, jika anda tidak mempunyai sejarah kredit, kontrak tanah tidak memberikan bantuan tambahan untuk mendapatkan pembiayaan.

Transaksi

Kontrak tanah boleh bermanfaat bagi pembeli dan penjual, terutama dari segi menyelesaikan transaksi. Dalam gadai janji tradisional, pembeli dan penjual bergantung kepada bank dan syarikat penutup untuk menyelesaikan perjanjian. Tempoh penutupan boleh selama 30 hari dalam beberapa kes. Semasa rundingan kontrak tanah, pembeli dan penjual dapat menyetujui dan menutup perjanjian dalam masa satu hari jika mereka mahu. Sekiranya anda memperoleh kontrak tanah, biasanya anda tidak perlu membayar kos penutupan kepada penjual dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan sekiranya anda meminjam wang dari bank atau syarikat pinjaman gadai janji. Tidak ada kos penutupan yang bermaksud bahawa anda mempunyai lebih banyak wang untuk meletakkan prinsip tersebut dan bukannya hanya membayar yuran. Walau bagaimanapun, anda mungkin membayar sedikit lebih tinggi daripada kadar faedah purata; kadar itu terpulang kepada penjual.

Perlindungan

Syarikat gadai janji berusaha keras untuk memastikan bahawa pembelian anda adalah sah dan semua dokumen telah dijaga. Pembelian kontrak tanah boleh mengakibatkan kekacauan kewangan oleh salah satu pihak. Walaupun pembeli mungkin mendapat kemudahan dan kemudahan yang disertakan dengan kontrak tanah, dia tidak mendapat perlindungan dan ketenangan fikiran tambahan yang dapat dia harapkan dari pinjaman gadai janji tradisional. Sebagai contoh, jika penjual masih membayar gadai janji sendiri ke atas harta itu dan dia ingkar, pembeli baru mungkin harus mengosongkan harta itu jika bank menyita walaupun dia kini membayar sendiri kepada penjual; sebilangan negeri memberikan perlindungan kepada pembeli setelah pembeli membuat sejumlah pembayaran. Gadai janji juga memberi perlindungan kepada pembeli mengenai proses undang-undang jika dia terlambat membayarnya.Di bawah kontrak tanah, penjual boleh memilih untuk mengusir pembeli dengan segera.