Apa Pendapatan Berulang?

Pendapatan berulang dan pendapatan baki adalah dua istilah berbeza yang merujuk kepada konsep kewangan yang sama. Kedua-dua syarat tersebut berlaku untuk wang yang diperoleh untuk kerja yang diselesaikan sebelumnya. Pendapatan jenis ini membolehkan seseorang individu terus menerima pembayaran secara tetap walaupun usaha atau usaha awal dilakukan.

Aliran Pendapatan Baki Tradisional

Banyak aliran pendapatan sisa tradisional berputar di sekitar media dan hiburan yang diterbitkan. Industri penerbitan menawarkan peluang untuk memperoleh pendapatan berulang. Sebagai tambahan kepada pendahuluan atau pendahuluan pada buku, banyak penulis menerima cek royalti dari penerbit berdasarkan penjualan buku pada suku tertentu atau periode pelaporan yang lebih besar. Penyanyi dan pelakon filem dan dan TV juga mendapat royalti atas karya yang telah disiapkan sebelumnya. Penyanyi mendapat royalti atas penjualan album dan perjanjian pelesenan, sementara pelakon filem dapat menerima sebahagian penjualan tiket atau penjualan DVD. Pelakon TV menjana wang apabila program dijalankan kembali di televisyen kabel atau dikeluarkan dalam DVD. Walaupun banyak selebriti memperoleh pendapatan berulang ini, atau "sisa," syarat untuk penerimaan mereka mesti ditulis dalam kontrak.

Hartanah

Harta tanah menawarkan banyak peluang untuk mengumpulkan pendapatan berulang. Dengan membeli rumah dan kemudian menyewanya, pemilik rumah mula menerima pendapatan pasif. Walaupun rumah belum dilunasi, dana yang diterima tetap merupakan pendapatan pasif, walaupun dana tersebut dapat menyumbang kepada kerugian bersih atau keuntungan dari pengembalian cukai pendapatan.

Teknologi dan Pendapatan Berulang

Internet memberi banyak peluang untuk menjana pendapatan pasif tanpa menceburkan diri dalam industri penerbitan atau hiburan. Jurugambar boleh menjual gambar stok dalam talian dan mengumpulkan pendapatan berulang selama bertahun-tahun pada gambar yang sama atau serangkaian foto. Penulis bebas juga boleh terus memperoleh dana dari kandungan yang dijual ke laman web pihak ketiga yang berkongsi pendapatan iklan atau membayar wang setiap kali kunjungan yang diterima oleh kandungan. Blogger dengan laman web yang berjaya dapat memperoleh wang melalui klik iklan, tayangan halaman dan penjualan afiliasi tanpa mengeluarkan usaha lebih lanjut di harta web.

Cukai ke atas Pendapatan Berulang

Bergantung pada pengaturan yang dimiliki seseorang dengan perniagaan atau syarikat untuk membayar pendapatan berulang, dana tersebut mungkin dilaporkan dengan beberapa cara yang berbeza. 1099-MISC mengandungi ruang untuk pendapatan royalti dan pampasan bukan pekerja. Tidak kira di mana jumlah pendapatan dilaporkan, penerima pembayaran bertanggungjawab untuk bahagian majikan dan pekerja dari cukai Jaminan Sosial dan cukai Medicare serta pembayaran cukai pendapatan penuh.