Cara Mengira Carryover Kerugian Operasi Bersih

Kerugian operasi bersih adalah konsep cukai. Ia berlaku apabila anda mempunyai lebih banyak potongan daripada pendapatan untuk tahun ini dan individu pembayar cukai, harta tanah dan amanah boleh mengalami kerugian operasi bersih dan juga pembayar cukai korporat. Kerugian operasi bersih boleh dibawa balik dua tahun sebelum tahun dengan kerugian operasi bersih atau dibawa ke hadapan selama 20 tahun. Anda mesti mengemukakan Borang 1045 dalam tempoh satu tahun selepas tahun di mana kerugian operasi bersih timbul. Mengira pengangkut kerugian operasi bersih anda tidaklah sukar kerana anda mengikuti arahan pada Borang 1045, Jadual A.

1

Mulakan dengan Jadual A di Halaman 2 Borang 1045 untuk menentukan jumlah yang perlu anda masukkan pada Baris 1 Borang 1045.

2

Masukkan jumlah yang terdapat pada Baris 41 Borang 1040 anda di Baris 39 Borang 1040NR.

3

Ikuti arahan yang memasukkan jumlah seperti kerugian modal bukan perniagaan, keuntungan modal bukan perniagaan, pemotongan bukan perniagaan serta kerugian modal perniagaan dan keuntungan modal perniagaan mengikut pesanan yang diminta pada Jadual A.

4

Gabungkan garis yang diminta pada Baris 15 Jadual A Borang 1045 untuk mengira jumlah kerugian operasi bersih anda. Sekiranya garis tersebut adalah nombor positif, anda tidak mengalami kerugian operasi bersih untuk tahun ini. Sekiranya nombor sifar atau negatif, anda akan memasukkan nombor ini di Baris 1a Borang 1045.

5

Borang Borang 1045 dengan IRS di tempat yang sama dengan anda mengemukakan penyata cukai biasa; namun, jangan masukkan Borang 1045 dalam sampul surat yang sama dengan penyata cukai pendapatan anda.