Adakah OK untuk Memasang Pencetak di Atas Menara?

Pergilah - tidak ada kesalahan jika meletakkan pencetak atau barang lain di atas menara anda, dan sukar untuk mengatur ruang anda secara produktif di ruang kerja pejabat yang sempit. Walaupun begitu, penting untuk tidak merosakkan perkakasan anda semasa berusaha mengoptimumkan ruang. Anda mungkin mempertimbangkan semula penempatan pencetak anda jika ia berisiko merosakkan pencetak atau desktop anda.

Pengudaraan

Periksa bahawa meletakkan pencetak di bahagian atas menara tidak akan mengganggu pengudaraan menara anda. Pengudaraan di dalam komputer adalah penting untuk mengekalkan jangka hayat perkakasan anda, dan kekurangan pengudaraan boleh menyebabkan terlalu panas. Jangan letakkan pencetak atau kabelnya di tempat yang mungkin menyembunyikan lubang udara atau lubang udara di bahagian atas atau sisi komputer.

Terlalu panas

Menempatkan pencetak anda di atas menara anda juga mungkin berisiko terlalu panas. Sarung komputer cenderung nipis dan logam untuk menarik haba dari komponen; menambahkan lapisan tambahan di bahagian atas akan menangkap lebih banyak haba. Untuk beberapa hari pertama, pantau suhu komputer anda untuk memastikan bahawa menambahkan pencetak tidak menyebabkan masalah pemanasan. Secara amnya, bahagian atas komputer menempatkan pemacu optik dan bekalan kuasa.

Gegaran dan Getaran

Sekiranya pencetak anda adalah salah satu yang mengguncang atau bergetar ketika dicetak, ada kemungkinan ia dapat menggoyangkan atau menggetarkan casing anda. Getaran dalam kes anda boleh merosakkan cakera keras anda dari masa ke masa. Bahagian yang bergerak di dalam cakera keras mudah bergerak, dan gegaran atau getaran dapat menyebabkan kerosakan halus.

Keselamatan Pencetak

Kecuali menara anda meletakkan secara mendatar di sisinya, seperti yang disarankan oleh beberapa pengeluar, bahagian atas menara terlalu sempit untuk menahan kebanyakan pencetak. Sekiranya anda mempunyai pencetak yang cenderung goyah dan goyah pada permukaan yang sempit, anda akan berisiko jatuh pada pencetak anda. Pastikan juga pencetak anda tidak berada di tempat di mana barang boleh jatuh dari meja anda dan masuk ke dalam slot kertas pencetak, atau di tempat di mana pencetak boleh dilumpuhkan oleh lutut yang salah atau rakan sekerja yang berjalan dengan - kedua-dua tindakan berisiko merosakkan pencetak secara tidak dapat ditarik balik.