Bagaimana Mempengaruhi Keuntungan Bersih

Perniagaan beroperasi untuk menghasilkan keuntungan bersih dengan menjual barang dagangan atau memberikan perkhidmatan kepada pelanggan. Sebilangan besar perniagaan menganalisis kewangan mereka secara berkala dan mengubah operasi mereka untuk memaksimumkan keuntungan yang mereka perolehi. Antara faktor yang mempengaruhi keuntungan bersih perniagaan adalah pembelian, jumlah barang yang dijual dan kos tenaga kerja.

Mengenai Keuntungan Bersih

Keuntungan bersih syarikat adalah jumlah keuntungan yang diperoleh setelah menolak semua perbelanjaan dari jumlah pendapatannya. Perbelanjaan yang mesti ditolak oleh syarikat termasuk kos barang yang dibeli, tenaga kerja, utiliti, sewa dan kos lain yang berkaitan dengan operasi syarikat. Sekiranya keuntungan bersih adalah negatif, maka syarikat mengalami kerugian untuk tempoh tersebut. Sebilangan besar syarikat terus berusaha meningkatkan keuntungan bersih mereka.

Meningkatkan Keuntungan Bersih

Untuk meningkatkan keuntungan bersih, syarikat boleh berusaha mengurangkan perbelanjaannya atau meningkatkan pendapatannya. Syarikat dapat menurunkan perbelanjaan dengan membuat pembelian yang lebih sedikit, mengurangkan kos tenaga kerja atau meningkatkan kecekapan pengeluaran. Syarikat dapat meningkatkan pendapatan mereka dengan menarik lebih banyak pelanggan melalui iklan, membuat penjualan di pasar baru atau menaikkan harga barang yang mereka jual atau perkhidmatan yang mereka tawarkan.

Menurunkan Keuntungan Bersih

Syarikat biasanya tidak mengurangkan keuntungan bersih dengan rela. Walau bagaimanapun, keuntungan bersih syarikat dapat menurun secara semula jadi sekiranya syarikat kehilangan pendapatan atau menanggung perbelanjaan tambahan. Syarikat mungkin kehilangan pendapatan sekiranya produk atau perkhidmatannya menjadi usang. Ia juga mungkin kehilangan pendapatan sekiranya pesaing memasuki pasaran. Sebuah syarikat mungkin menanggung perbelanjaan yang lebih besar jika sewa atau utiliti meningkat, jika menaikkan upah untuk pekerja atau jika kos bahan yang diperlukan syarikat meningkat.

Pertimbangan

Pelabur yang berpotensi boleh mempertimbangkan keuntungan bersih perniagaan ketika memutuskan sama ada akan melabur dalam syarikat. Walaupun syarikat biasanya tidak mahu menurunkan keuntungan bersih, mungkin perlu bagi syarikat untuk menurunkan keuntungan bersih buat sementara waktu untuk meningkatkannya dalam jangka masa panjang. Sebagai contoh, perniagaan boleh menurunkan harga barang atau perkhidmatannya untuk menarik lebih banyak pelanggan. Amalan ini menurunkan keuntungan bersih buat sementara waktu tetapi akhirnya akan meningkatkannya.