Bolehkah LLC Mengadakan Perkongsian?

Syarikat tanggungan terhad, atau LLC, mampu memegang pelbagai aset yang berbeza, termasuk perkongsian. Selain itu, adalah mungkin untuk perkongsian menjadi ahli LLC. Bagaimana anda menyusun perniagaan anda dan pegangan perniagaan anda akan bergantung pada keperluan individu anda. Selain itu, negeri anda mungkin menghendaki anda membuat pendedahan tertentu mengenai pemilikan entiti.

Apa itu LLC

LLC adalah sejenis pembentukan perniagaan yang merangkumi aspek kedua-dua perkongsian dan syarikat. Ahli LLC menikmati tanggungjawab terhad, seperti pemilik syarikat. Namun, mereka dapat menghindari situasi percukaian berganda yang dihadapi syarikat, kerana cukai LLC terus kepada anggota LLC, sama seperti yang berlaku dalam perkongsian. LLC dikawal oleh perjanjian operasi yang dilaksanakan oleh anggota semasa membuat LLC. Perjanjian operasi LLC mungkin mengandungi sekatan pada jenis harta tanah yang berhak dimiliki oleh LLC, jadi periksa perjanjian operasi LLC anda.

Apa itu Perkongsian

Perkongsian adalah perniagaan tunggal yang dikendalikan dan dimiliki oleh dua orang atau lebih. Perkongsian dapat beroperasi tanpa mengajukan dokumen formal kepada negara dan bahkan tanpa melaksanakan perjanjian perkongsian yang memperincikan syarat pemilikan. Kerana hak pengurusan dan pemilikan boleh menjadi kompleks, perjanjian perkongsian selalu dianjurkan. Sebagai tambahan kepada perkongsian umum, di mana semua rakan kongsi mempunyai keuntungan yang sama dalam perniagaan, anda boleh membentuk perkongsian terhad di mana sebilangan rakan kongsi mempunyai tanggungjawab terhad tetapi juga hak kawalan dan pemilikan yang terhad.

Pemilikan Aset LLC

LLC mampu memiliki anak syarikat seperti LLC lain atau perkongsian. Apabila LLC mengadakan perkongsian, LLC akan bertanggungjawab atas pelaksanaan perkongsian tersebut. Walaupun ahli LLC akan mempunyai tanggungjawab terhad, LLC itu sendiri mesti menjawab untuk menjalankan perkongsian dan memenuhi sebarang hutang yang ditanggung oleh perkongsian tersebut. Sekiranya anda ingin memisahkan tanggungjawab perkongsian dan LLC, anda boleh membenarkan entiti untuk terus beroperasi secara berasingan dengan rakan kongsi atau ahli. Selain itu, adalah mungkin untuk memindahkan aset perkongsian ke LLC yang sama sekali baru.

Menyusun Perniagaan Anda

Sekiranya LLC anda memperoleh perkongsian, anda perlu mengemas kini perjanjian operasi LLC anda dan juga perjanjian operasi perkongsian tersebut untuk menunjukkan perubahan tersebut. Perjanjian operasi harus menyatakan dengan jelas bagaimana pemilikan disusun dan siapa yang akan terlibat dalam pengurusan, pemilikan dan kawalan kedua-dua entiti tersebut. Anda mungkin mempertimbangkan untuk membenarkan rakan dari perkongsian itu diterima sebagai anggota LLC. Bergantung pada undang-undang di negeri anda, anda mungkin perlu mengemukakan dokumen kepada setiausaha negara anda yang menunjukkan perubahan hak milik.