Etika Perniagaan untuk Perbualan

Formaliti dan kekangan membezakan komunikasi perniagaan dari perbualan peribadi biasa. Terutama di antara kenalan yang tidak jelas atau orang-orang di tangga korporat yang berlainan, perbincangan perniagaan berlangsung mengikut garis panduan etika yang sangat spesifik. Memahami adab seseorang adalah cara mudah tetapi berkesan untuk menyampaikan profesionalisme dan rasa hormat dengan hubungan perniagaan.

Mulakan secara rasmi

Sebagai aturan praktik, lebih baik memulai secara formal dan diundang ke dalam informalitas, daripada menganggap tidak formal dan berisiko menyinggung bakal rakan niaga.

Panggil seseorang "Mr. Smith" dan bukannya "Bob" sehingga dijemput untuk menggunakan nama pertamanya. Buat titik mengingat nama, kerana menggunakan nama menyampaikan rasa hormat kepada orang itu. Jauhkan tabiat buruk - jangan mengunyah permen karet, menggigit kuku, perut kembung dan pemantauan BlackBerry yang kompulsif.

Bincangkan Subjek yang Selamat

Sebilangan besar orang tahu bahawa mencampurkan politik dan agama ke dalam perbualan perniagaan adalah masalah utama. Walau bagaimanapun, senarai topik perbincangan di luar batas - terutama dengan orang yang mempunyai kenalan yang sangat minimum - merangkumi masalah kesihatan, politik pejabat dan pendapat kontroversial mengenai industri atau tokoh terkemuka di dalamnya. Elakkan juga negatif yang berlebihan; menjaga perbualan positif menguatkan perasaan hangat terhadap perbualan dan mereka yang turut serta.

Perhatikan Makanan

Elakkan bercakap dengan makanan yang sedap. Ibu-ibu kami mengajar kami untuk mengunyah dengan mulut tertutup, dan wajar untuk mengingat peraturan ini dalam suasana perniagaan. Walaupun semasa makan tengah hari perniagaan, berhati-hati semasa makan: Makanlah sedikit, elakkan minuman keras dan minum alkohol dengan senang. Di samping itu, fikirkan dua kali sebelum menolong seseorang menyelesaikan makanan - sangat sukar untuk meminta kenalan perniagaan jika anda boleh memilih acarnya.

Peraturan ini sangat penting dengan perbualan telefon. Sekiranya anda benar-benar mesti makan semasa melakukan panggilan perniagaan, ambil gigitan kecil dan biarkan telefon anda diredam semasa mengunyah.

Dengarkan dengan hormat

Komunikasi selalu memerlukan bercakap dan mendengar. Daripada memikirkan jadual anda atau retort cerdik anda yang seterusnya atau jalan penerbangan rama-rama di latar belakang, perhatikan apa yang orang lain katakan dan pastikan anda memahami maksudnya. Terutama dengan orang baru, ia memastikan anda memahami konteks dan makna di sebalik perkataan yang mereka gunakan.

Pakar komunikasi Jasper Anson mencadangkan: "Cobalah untuk selalu menambahkan komen ringkas yang menyentuh poin mereka dan menunjukkan penghargaan dan pemahaman terhadap apa yang mereka katakan. Anggaplah ia sebagai cara anda untuk berkongsi tahap pemahaman dan perhatian anda dengan orang yang bercakap."

Berdagang Tangan dan Kad Perniagaan

Mulakan dan tamatkan perbualan dengan kenalan perniagaan baru dengan berjabat tangan. Jabat tangan yang tegas dengan kontak mata menyampaikan rasa hormat, walaupun amalan ini mesti diubah ketika berhadapan dengan orang dari budaya yang berbeza di mana kontak mata atau berjabat tangan jarang atau tidak sopan.

Tamatkan perbualan dengan pertukaran kad nama. Kad adalah alat pemasaran yang penting, dan ia membolehkan rakan perbualan anda mengingati anda dan hubungan anda dengan mudah.