Yuran Pencari & Perjanjian Jualan

Penjual dan pembeli kadang-kadang terpisah satu sama lain, dan saling mencari - terutama ketika perniagaan baru - kadang-kadang sukar. Walaupun perniagaan baru berusaha untuk memantapkan dirinya dalam komuniti, orang tengah mungkin saja yang diperlukan untuk mencari pelabur atau memimpin perniagaan yang dapat berubah menjadi penjualan. Pampasan, jangkaan dan kemungkinan akibat undang-undang menjadikan pelaksanaan perjanjian bayaran pencari terpisah daripada kontrak lain yang penting walaupun pampasan berkaitan dengan syarat perjanjian penjualan akhir

Penerangan

Perjanjian bayaran dan penjualan Finder adalah kontrak undang-undang yang terpisah. Perjanjian yuran pencari adalah kontrak sah antara pencari dan penjual - pelanggan - di mana pencari bersetuju untuk bertindak demi kepentingan terbaik atau sebagai ejen untuk pelanggan dalam mendapatkan potensi penjualan sebagai ganti sejumlah wang . Perjanjian penjualan adalah kontrak sah antara penjual dan pembeli di mana penjual memindahkan hak milik sesuatu barang atau bersetuju untuk melakukan perkhidmatan sebagai pertukaran sejumlah wang.

Objektif

Pemilik perniagaan dan kontraktor bebas seperti harta tanah atau ejen insurans sering mencari sumber luar - pencari - untuk mencari petunjuk yang boleh mereka harapkan untuk berubah menjadi penjualan. Seorang pemilik perniagaan mungkin mencari bakal pelabur atau individu yang dapat disasarkan oleh perniagaan untuk meningkatkan penjualan runcit. Kontraktor bebas yang baru memulakannya mungkin mencari pencari untuk membantu membina senarai pelanggan. Pencari biasanya adalah individu dengan jaringan sosial yang luas atau banyak hubungan dengan pasaran tertentu yang mempunyai kepakaran dan hubungan untuk bertindak sebagai orang tengah dalam menyatukan penjual dan pembeli.

Perhubungan

Adakah hubungan wujud antara bayaran dan perjanjian penjualan pencari bergantung pada kata kerja dalam perjanjian bayaran pencari. Walaupun perjanjian generik paling sering tidak mengandungi kata hubung yang menghubungkan kedua-duanya, kontrak khusus atau ubah suai boleh merangkumi apa-apa yang dipersetujui oleh pencari dan pelanggan. Apabila tiada hubungan, pencari paling kerap menerima bayaran tetap yang dipersetujui hanya untuk membekalkan petunjuk penjualan. Selepas itu, terserah kepada penjual untuk menukar petunjuk menjadi jualan. Apabila perbincangan dalam perjanjian bayaran pencari menjalin hubungan, paling sering adalah perjanjian di mana pencari menerima peratusan setiap petunjuk pelanggan menukar ke perjanjian penjualan yang ditandatangani.

Kepentingan

Tidak semua orang memenuhi syarat secara sah untuk menjadi pencari, tidak kira seberapa luas jaringan sosialnya atau berapa banyak hubungannya dengan pasar sasaran. Pemilik perniagaan harus berhati-hati ketika mencari sumber luar untuk mencari bakal pelabur. Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS menghendaki setiap individu yang beroperasi dalam kapasiti pencari menjadi peniaga-peniaga berdaftar. Kegagalan untuk mematuhi syarat ini boleh menyebabkan perniagaan terpaksa menyerahkan pelaburan kepada pelabur.