Had Saiz Muat Naik untuk Skydrive

Walaupun SkyDrive adalah alat yang berkesan untuk menyimpan fail dalam talian dan membagikannya di antara komputer, anda perlu mengetahui batasannya untuk mengelakkan berlakunya kesilapan di tengah pertemuan atau projek penting. SkyDrive membatasi penggunanya hingga batas ukuran maksimum setiap fail, serta had penyimpanan keseluruhan yang bergantung pada paket SkyDrive yang Anda daftarkan.

Had Ukuran Fail

Had ukuran untuk fail yang diunggah ke SkyDrive adalah 2GB, sama ada anda memindahkan fail menggunakan penyemak imbas atau aplikasi desktop SkyDrive. Pada penyemak imbas yang lebih lama, anda mungkin tidak dapat memuat naik fail berukuran lebih dari 300MB jika tidak sesuai dengan teknologi HTML yang lebih baru yang terdapat di SkyDrive. Di Windows, klik kanan pada fail dan pilih "Properties" untuk melihat ukurannya; di Mac OS, klik kanan dan pilih "Dapatkan Maklumat."

Penyimpanan SkyDrive

Selain had saiz 2GB untuk fail individu, anda tidak boleh melebihi had penyimpanan keseluruhan akaun SkyDrive anda. Berapa banyak ruang yang tersedia untuk anda bergantung pada jumlah storan yang telah anda bayar: Microsoft menawarkan ruang penyimpanan 7GB secara percuma untuk pengguna baru, yang dapat ditingkatkan menjadi 50GB atau 100GB dengan bayaran tahunan. Di samping itu, Microsoft kadang-kadang menggabungkan ruang tambahan dengan produknya yang lain, seperti rangkaian perisian Office.

Pilihan Muat Naik

Fail boleh ditambahkan ke SkyDrive dengan masuk ke perkhidmatan di mana-mana penyemak imbas Web moden (berguna untuk menambahkan fail ketika anda berada jauh dari komputer utama) atau melalui klien desktop rasmi, yang boleh anda muat turun secara percuma dari laman web Microsoft. Segala fail yang ditambahkan ke folder SkyDrive yang anda tentukan secara automatik akan dimuat ke akaun dalam talian anda semasa klien desktop berjalan. Aplikasi UI Moden rasmi juga disertakan dalam Windows 8, yang membolehkan anda memuat naik fail dari komputer anda secara manual.

Penyelesaian Masalah

Sekiranya anda menghadapi masalah memuat naik fail ke SkyDrive, periksa failnya berukuran kurang dari 2GB dan anda mempunyai ruang kosong yang cukup untuk menyimpannya. Pastikan anda mempunyai kebenaran yang betul untuk mengakses fail dan folder yang dimaksud. Fail yang dimuat naik tidak boleh mengandungi watak khas dalam namanya dan mesti mempunyai jalur folder yang panjangnya tidak lebih dari 442 aksara untuk berjaya diunggah (jadi anda mungkin harus memindahkan fail atau menamakan semula folder yang berkaitan). Keluar dan kemudian masuk ke SkyDrive, menaik taraf penyemak imbas anda dan membersihkan cache sementara penyemak imbas anda juga dapat membantu menyelesaikan masalah.