Cara Menyalin Data Dari Pangkalan Data Web

Microsoft Excel membolehkan anda menyalin data Web secara langsung dari laman web menggunakan pertanyaan Web. Ini memberi kesan untuk memberi anda akses tidak langsung ke pangkalan data yang mendasari. Anda boleh menarik data secara langsung ke dalam spreadsheet anda dan menggunakan data tersebut untuk memberitahu keputusan perniagaan anda. Anda menyimpan pertanyaan Web dengan data yang diekstrak sehingga Anda dapat menyegarkan semula permintaan Web untuk mendapatkan kemas kini yang telah dibuat ke pangkalan data atau laman web Web. Menyiapkan pertanyaan Web adalah proses yang cukup mudah dan menghilangkan keperluan untuk menulis kod atau menyalin dan menempelkan data Web ke dalam spreadsheet anda.

1

Dapatkan URL halaman di laman web yang mengandungi data Web. Anda perlu memasukkan URL ke dalam pertanyaan Web. Anda juga perlu mengimport data dari setiap jadual di laman Web secara berasingan sehingga anda harus mempunyai idea yang baik tentang bahagian apa yang akan anda import sebelum bekerja di Excel.

2

Lancarkan Excel dan mulakan buku kerja baru atau buka buku kerja di mana anda akan mengimport data Web.

3

Buat pertanyaan Web untuk data Web dari jadual di laman web dengan mengklik tab Data dan memilih pilihan "Dari Web" di Excel 2010. Anda boleh mendapatkannya di menu Dapatkan Data Luaran di Excel 2007. Ini akan melancarkan Baru Tetingkap Pertanyaan Web yang serupa dengan penyemak imbas Web.

4

Ketik URL dari Langkah 1 ke bar alamat tetingkap Pertanyaan Web Baru dan klik butang "Pergi". Halaman akan dipaparkan di tetingkap dengan panah kuning yang menunjukkan jadual dari mana data dapat diimport.

5

Klik anak panah kuning di sebelah meja atau jadual yang ingin anda import. Anak panah kuning akan berubah menjadi tanda semak hijau apabila jadual telah dipilih.

6

Klik butang "Import" untuk menyalin data dari pangkalan data Web ke Excel.

7

Tukar ke tetingkap Excel dan klik sel permulaan di lembaran kerja di mana anda mahu data diletakkan; kemudian klik "OK" untuk mengesahkan import data.