Ciri-ciri Pekerja Peringkat Rendah dalam Organisasi

Walaupun pegawai atasan membuat dan melaksanakan keputusan, pekerja peringkat rendah biasanya adalah orang yang melaksanakannya. Pekerja peringkat rendah adalah orang yang mengumpulkan barang dagangan, melayani makanan dan memberikan perkhidmatan pelanggan. Walaupun pekerja peringkat rendah dibayar paling sedikit, mereka tidak terpisahkan dari kejayaan organisasi. Sebenarnya, sebilangan syarikat menghendaki pekerja peringkat atasan mereka bekerja di antara barisan pekerja peringkat rendah sehingga mereka lebih memahami bagaimana organisasi beroperasi.

Umur

Lazimnya, pekerja peringkat rendah lebih muda daripada rakan atasan mereka yang lebih tinggi. Menurut Biro Statistik Tenaga Kerja Jabatan Tenaga Kerja AS, separuh daripada orang yang memperoleh gaji minimum atau kurang adalah di bawah usia 25 tahun pada tahun 2010. Selanjutnya, Institut Keluarga dan Pekerjaan mendapati bahawa orang di bawah 25 peratus pekerja berpendapatan rendah bukan remaja tetapi jauh lebih muda daripada pekerja peringkat tinggi. Statistik ini mungkin menggambarkan kenyataan bahawa kebanyakan lulusan sekolah menengah dan kolej memasuki tenaga kerja sebagai pekerja peringkat rendah dan menerima kenaikan pangkat kerana mereka memperoleh lebih banyak pengalaman kerja dan usia.

Situasi Keluarga

Situasi keluarga pekerja peringkat rendah berbeza-beza. Menurut Institut Keluarga dan Pekerjaan, pada tahun 2006, 42 peratus daripada mereka yang mendapat upah 25 persen terbawah mempunyai pasangan dalam negeri. Walau bagaimanapun, hanya 3 peratus orang yang berpendapatan minimum berkahwin pada tahun 2010. Institut ini juga mendapati bahawa hampir separuh pekerja bergaji rendah mempunyai anak kecil, sementara 25 peratus pekerja wanita peringkat rendah adalah ibu tunggal.

Pendidikan

Walaupun sebilangan pekerja peringkat rendah mempunyai pendidikan perguruan tinggi atau lebih, tahap pendidikan tertinggi yang paling banyak diselesaikan adalah sekolah menengah. Institut Keluarga dan Pekerjaan mendapati bahawa 69 peratus pekerja peringkat rendah telah menamatkan sekolah menengah atau kurang pendidikan pada tahun 2006, sementara hanya 3 peratus yang menyelesaikan pekerjaan kuliah atau pascasiswazah. Di samping itu, Biro Statistik Tenaga Kerja menyatakan bahawa pada tahun 2010, 13 peratus pekerja tanpa ijazah perguruan memperoleh gaji minimum. Sebaliknya, pada tahun 2006, 64 peratus orang berpendapatan tinggi sekurang-kurangnya mempunyai ijazah empat tahun.

Pengurusan

Walaupun pekerja peringkat rendah tidak membuat keputusan korporat seperti yang dilakukan oleh pekerja peringkat tinggi, mereka boleh bekerja dalam peranan pengurusan. Menurut Pemasar Idea, pengurus peringkat rendah biasanya ditugaskan untuk melatih dan mengawasi pekerja peringkat rendah. Contohnya, pengurus peringkat rendah mungkin mandor, penyelia shift, pengurus pembantu stor dan pengurus am.