Cara Menyewa Ruang di Kedai Runcit kepada Penjual

Sekiranya perniagaan kecil anda adalah kedai runcit, anda boleh beroperasi jauh berbeza dengan kedai runcit lain. Daripada hanya memesan produk dan meletakkannya di rak anda, anda boleh mengenakan bayaran sewa ruang syarikat. Jenis susunan ini disebut elaun slotting. Tidak ada nombor industri untuk elaun slotting yang tersedia untuk membimbing anda, tetapi jika anda membiasakan diri dengan amalan pemberian slotting, anda boleh menyewa ruang kepada vendor di kedai anda.

produk baru

Anda lebih cenderung menjual ruang kepada vendor produk baru. Syarikat-syarikat yang berusaha masuk ke pasaran baru dengan produk runcit baru bersedia membayar elaun untuk menarik minat anda untuk menguji pasaran produk mereka. Tanyakan kepada vendor baru apa jenis kajian pasaran yang telah dilakukan, dan jenis iklan apa yang hendak dilakukan oleh vendor tersebut. Di samping itu, anda mungkin meminta beberapa kes percuma selain daripada bayaran sewa anda. Semua permintaan ini akan membantu anda melindungi diri anda daripada kehilangan wang dari produk yang mungkin tidak dipeluk oleh pelanggan.

Produk yang telah ditetapkan

Anda tidak akan beruntung untuk berunding dengan penyewaan ruang rak dengan pengeluar produk yang sudah ada. Sebenarnya, pembuat barang berjenama mungkin tersinggung sekiranya anda cuba menjualnya dengan banyak ruang. Pemikiran di sini adalah bahawa pengeluar telah membayar untuk semua penyelidikan dan pengiklanan pasaran, dan anda akan mendapat keuntungan dari perbelanjaan tersebut dengan dapat menjual produk mereka dengan mudah.

Pembekal Tempatan

Sebilangan besar kedai runcit tidak menyewakan ruang kepada pembekal tempatan. Penjual kejiranan atau wilayah boleh memberi anda produk yang tidak biasa yang memberi anda kelebihan daya saing berbanding rangkaian runcit besar. Sebagai pertukaran untuk kelebihan daya saing itu, adalah biasa untuk melepaskan sebarang bayaran sewa rak.

Makanan sejuk beku

Anda berpeluang mendapat bayaran ruang dari pengeluar makanan sejuk beku. Sebabnya ialah ruang terhad untuk makanan sejuk beku. Anda harus berhati-hati dengan apa yang anda tawarkan di bahagian peti sejuk anda, jadi pengeluar mengharapkan anda mengenakan bayaran untuk ruang yang anda dedikasikan untuk produk mereka.

Garis Panduan

Walaupun kedai besar mengenakan ruang sebanyak $ 25,000 untuk ruang untuk produk baru, kemungkinan besar anda akan berunding dalam julat $ 1,000 hingga $ 10,000. Setiap hubungan vendor berbeza, jadi berunding berdasarkan jumlah ruang yang anda ada. Semakin sedikit ruang yang anda ada, semakin banyak anda perlu membayar untuk mengimbangi diri anda terhadap produk yang tidak akan dapat anda jual kerana satu vendor menempati rak tersebut.