Memilih Lokasi untuk Perniagaan Street Vendor

Membuka perniagaan penjual jalan memberi anda cara untuk menjana wang di kawasan yang penuh dengan orang di pasar sasaran anda. Menjana wang dari troli jalanan, treler atau trak anda memerlukan memilih lokasi dengan banyak lalu lintas dari pengguna yang menginginkan barang yang anda jual. Walaupun beberapa bandar yang lebih kecil membolehkan anda bergerak untuk mencari lokasi terbaik, kebanyakan kawasan lalu lintas tinggi, terutama di bandar-bandar besar, berdaya saing dan mempunyai keperluan serta pertimbangan undang-undang yang mesti anda pertimbangkan.

Patuh kepada peraturan

Ketahui apa izin dan lesen negeri dan tempatan yang diperlukan di kawasan anda. Kadang-kadang izin ini memberikan maklumat yang sangat jelas dan ketat mengenai tempat anda dibenarkan mencari perniagaan anda, seperti jalan raya bandar, trotoar atau taman. Beberapa bandar meletakkan batasan pada tarikh dan waktu perniagaan vendor anda dapat beroperasi juga. Di samping itu, sebelum anda terlalu banyak melabur dalam idea penjual anda, cari tahu apakah ada ruang untuk vendor lain, kerana beberapa bandar menghadkan jumlah vendor yang dibenarkan untuk dibuka untuk perniagaan. Sekiranya anda merancang untuk menjual di acara-acara khas, tanyakan kepada pemilik tempat jika ada bayaran untuk lokasi yang bagus, kerana ini akan menguntungkan keuntungan anda.

Semak Keperluan Peralatan

Sekiranya anda memerlukan elektrik atau akses ke air tawar untuk menjalankan perniagaan layan diri anda, ini memberi batasan di mana anda boleh mendirikan kedai. Anda mungkin perlu membeli treler atau trak dengan penjana sendiri atau tangki air tawar. Pertimbangkan untuk menyewa kawasan kecil yang menawarkan akses ke elektrik atau air. Pastikan setiap harta yang anda sewa dizonkan untuk perniagaan. Perlu diingat bahawa jenis lokasi ini bermaksud perbelanjaan tambahan dari segi bayaran sewa dan utiliti. Walaupun anda menggunakan penjana, rancanglah kos bahan bakar agar tetap beroperasi.

Teliti Pasaran

Sebelum anda menubuhkan perniagaan, cari tahu produk atau barang makanan apa yang ingin dibeli orang. Sekiranya anda ingin menjual barang-barang tertentu, berbincanglah dengan orang yang tinggal di kawasan kejiranan atau berjalan ke tempat kerja untuk mengetahui apakah mereka akan membeli dari anda. Sekiranya anda ingin menjual barangan atau makanan anda di dekat lokasi acara, seperti stadium atau dewan konsert, berbincanglah dengan orang yang menghadiri acara ini untuk mengetahui sama ada mereka berminat dengan apa yang anda harus jual.

Kaji Corak Lalu Lintas

Anda mesti mendapat banyak lalu lintas dan mungkin juga lalu lintas kenderaan untuk menjadi menguntungkan. Luangkan masa di pelbagai bahagian hari untuk mengetahui berapa banyak lalu lintas yang melalui kawasan itu. Tambahkan jumlah orang yang berjalan atau memandu mengikut lokasi yang anda minati. Contohnya, jika anda ingin menjual minuman kopi khas kepada orang yang menuju ke tempat kerja, cari tahu berapa banyak lalu lintas yang dilalui pada waktu sibuk pagi, dan juga pada waktu makan tengah hari dan ke awal petang.