Cara Membuat Kipas Komputer Lebih Pantas

Sekiranya anda menyedari bahawa desktop atau komputer riba perniagaan anda menjadi terlalu panas sesuai dengan keinginan anda, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menggunakan aplikasi perisian pihak ketiga untuk mempercepat kipas penyejuknya. Salah satu aplikasi tersebut disebut SpeedFan, dan ini membolehkan anda meningkatkan kelajuan kipas komputer anda sehingga dapat menyejukkan prosesor dengan lebih baik dan membantu sistem anda berjalan pada suhu yang lebih rendah.

1

Lawati laman web SpeedFan (lihat Sumber) dan klik pautan muat turun.

2

Klik pada versi terkini di bawah bahagian "Muat turun" untuk memuat turun fail ke PC anda. Simpan fail ke Desktop anda supaya anda dapat mencarinya dengan mudah.

3

Klik dua kali pada fail pemasangan SpeedFan yang anda simpan ke desktop anda, dan ikuti arahan langkah demi langkah untuk memasang perisian.

4

Mulakan SpeedFan setelah proses pemasangan selesai.

5

Klik anak panah ke atas di sebelah label "CPU" di bahagian bawah skrin SpeedFan. Peratusan yang ditunjukkan adalah kelajuan kipas anda beroperasi; misalnya, ketika memulakan aplikasi, kipas anda mungkin berjalan pada 85 persen. Dengan mengklik anak panah ke atas, anda akan meningkatkan kelajuan kipas. Sebarang perubahan pada kelajuan akan segera dilihat.