Cara Menjual Kapasiti Pengeluaran Yang Berlebihan

Sekiranya anda pengilang yang tidak dapat menjual produk yang mencukupi untuk beroperasi dengan kapasiti penuh, gunakan kelemahan ini sebagai kelebihan; menjual lebihan kapasiti anda kepada firma lain. Menjual lebihan kapasiti boleh memberi keuntungan kepada anda dan pembeli. Ia memberi keuntungan kepada anda kerana memberikan pendapatan tambahan dan dapat memberi keuntungan kepada pembeli kerana anda sebenarnya dapat mengenakan lebih sedikit daripada yang dikenakan untuk mereka melakukan pekerjaan itu sendiri, kerana kos overhed anda telah diserap dalam perniagaan anda.

1

Hitung lebihan kapasiti anda. Kapasiti berlebihan adalah jumlah kapasiti anda ditolak pengeluaran sebenar anda. Sebagai contoh, jika anda sekarang mempunyai kapasiti untuk menghasilkan 100,000 unit sebulan tetapi anda hanya menghasilkan 50,000 unit, maka anda akan mempunyai kapasiti lebihan 50,000 unit.

2

Hubungi perniagaan lain yang mungkin berminat menggunakan kelebihan kapasiti anda. Rujuk perniagaan yang serupa tetapi tidak bersaing secara langsung dengan anda. Contohnya, jika anda adalah penerbit buku yang mencetak buku pendidikan, anda boleh menghubungi penerbit buku kanak-kanak atau penerbit buku masakan, tetapi anda harus mengelakkan menolong penerbit pendidikan lain.

3

Anggarkan kos menghasilkan produk yang berbeza. Sebaiknya anda tidak perlu menanggung perbelanjaan tambahan jika produknya serupa, tetapi jika peralatan perlu diubah suai atau ditambah, dapatkan anggaran untuk kosnya.

4

Gandakan kos berubah anda, iaitu kos seunit anda seperti tenaga kerja dan bahan yang berubah-ubah, mengikut ukuran pesanan. Tambahkan nombor ini ke kos tambahan. Jangan memasukkan overhead umum dalam anggaran anda. Ini akan memberi anda jumlah kos projek.

5

Rundingkan harga dengan pelanggan dengan mengingati kos anda. Setiap dolar di atas kos projek adalah satu dolar keuntungan.