Menyematkan Audio dalam Ucapan Utama

Di antara banyak ciri yang terdapat dalam perisian persembahan Keynote Apple adalah keupayaan untuk menambahkan kesan bunyi atau klip audio lain ke slaid. Ciri ini mempunyai banyak kegunaan, dari menciptakan suasana dengan lagu tertentu hingga menambahkan sedikit keseronokan dengan kesan suara yang konyol. Menambah ciri suara pada persembahan anda cukup mudah. Setelah dilekatkan pada slaid, anda boleh mengubah tahap suara dan elemen lain menggunakan Keynote's Build Inspector.

1

Buka slaid Keynote yang ingin anda tambah kesan bunyi.

2

Buka Apple Finder, dan kemudian cari fail suara yang ingin anda tambahkan ke slaid.

3

Seret fail suara dari Finder ke slaid Keynote. Semasa melepaskan kursor, anda akan melihat ikon audio muncul di slaid Keynote. Ikon ini hanyalah tempat letak dan tidak akan muncul di slaid semasa main semula.

4

Klik pada ikon audio untuk memilihnya. Dari sini, anda akan menggunakan Slide Inspector untuk menentukan bila kesan bunyi berlaku.

5

Klik ikon Inspektor dari menu Keynote untuk membuka Inspector.

6

Klik ikon Build dari menu Inspector, dan kemudian klik "Open Drawer" dari bahagian bawah tetingkap Inspector. Ini akan menyebabkan semua kesan pada slaid yang dipilih muncul di tetingkap Build, tepat di sebelah kiri window Inspector.

7

Klik pada tajuk fail audio dalam tetingkap Build. Anda kini mempunyai beberapa pilihan untuk mengubah kesan untuk fail audio. Sebagai contoh, anda boleh membuat kesan bunyi berlaku pada masa yang sama dengan carta muncul dengan mengklik "Mula Bangun" di dalam tetingkap Pemeriksa dan kemudian memilih "Secara automatik dengan Bangun X", dengan "X" menjadi bilangan "bina" carta - atau penampilan.