Apakah Peranan Segmen Pasar dalam Strategi Pemasaran?

Pemasaran menyiasat apa yang bakal pelanggan perlukan dan mengembangkan produk dan perkhidmatan untuk memenuhi keperluan tersebut. Strategi pemasaran menerapkan konsep ini untuk syarikat tertentu dan pasaran sasaran. Syarikat yang melaksanakan strategi pemasaran mendapati bahawa pelanggan yang berbeza mempunyai keperluan yang berbeza. Untuk mengatasi masalah ini, mereka mengelompokkan pengguna yang serupa ke dalam segmen pasaran dan menumpukan perhatian pada keperluan bersama mereka. Strategi pemasaran semacam itu hanya efektif jika mereka menggunakan segmen pasar dengan ciri yang sesuai, yang memungkinkan syarikat untuk menargetkan segmen tersebut dengan produk dan perkhidmatan yang disesuaikan dengan keperluan khusus mereka.

Kebolehcapaian

Ciri segmen pasaran yang memainkan peranan penting dalam strategi pemasaran adalah kebolehaksesan. Segmen pasar di seberang negara tidak dapat diakses oleh kedai roti yang strategi pemasarannya menekankan kepada barang-barang buatan tempatan yang baru dipanggang. Kedai roti harus menumpukan perhatian pada pasar tempatan dan membaginya mengikut pilihan dan keperluan tempatan. Sekiranya kedai roti menghasilkan barang bungkusan dengan penekanan strategik pada bahan organik dan rasa, pasar terpencil akan mudah diakses.

Ciri-ciri yang dapat dikenal pasti

Syarat utama untuk segmentasi pasar adalah bahawa syarikat harus dapat mengenal pasti ciri-ciri yang membentuk dasar kesamaan dalam segmen. Kumpulan pengguna mungkin mempunyai pilihan dan kehendak yang sama tetapi, melainkan jika mereka membaginya dengan syarikat, strategi pemasaran yang menyasarkan segmen ini akan gagal kerana syarikat belum mengenal pasti ciri yang ingin disasarkan. Tinjauan pelanggan atau penilaian tingkah laku pelanggan adalah cara untuk mengenal pasti ciri-ciri tersebut.

Ciri-ciri Substantial

Segmentasi pasaran harus berdasarkan ciri-ciri yang penting bagi pengguna. Sekiranya suatu ciri diabaikan, strategi pemasaran berdasarkannya tidak akan memotivasi calon pelanggan di segmen pasaran untuk membeli produk atau perkhidmatan tersebut. Ciri yang tidak ketara menghasilkan motivasi yang lemah. Segmentasi pasaran berdasarkan keperluan pengguna yang kuat memainkan peranan penting dalam pemasaran. Segmentasi seperti itu bersama strategi pemasaran yang memenuhi keperluan ini adalah alat yang berkesan untuk mencapai tujuan pemasaran syarikat.

Kesanggupan

Ciri segmentasi pasaran utama adalah keupayaan dan kesediaan pelanggan berpotensi untuk membayar produk atau perkhidmatan. Strategi pemasaran syarikat harus mensasarkan barang berharga tinggi mereka ke segmen pasar berpendapatan tinggi dan bersaing dengan harga di segmen berpendapatan rendah. Pembahagian pasar menjadi segmen dengan tingkat pendapatan bersama memainkan peranan utama dalam strategi pemasaran yang mengembangkan dan menerapkan harga sebagai kelebihan daya saing. Tahap pendapatan segmen pasaran dapat menentukan gabungan pemasaran yang dipromosikan oleh syarikat di sana.