Cara Membubarkan Perniagaan Pemilikan Tunggal

Pemilik tunggal tidak boleh dipisahkan secara sah dari perniagaan mereka. Ini bermaksud bahawa mereka bertanggungjawab secara peribadi untuk semua hutang dan liabiliti perniagaan. Syarikat dan LLC adalah entiti undang-undang berdaftar yang wujud secara berasingan dari diri pemilik perniagaan. Hak milik tunggal adalah struktur perniagaan yang paling mudah untuk dimulakan dan yang paling mudah untuk dibubarkan.

1

Kumpulkan semua wang yang terhutang kepada perniagaan dari pelanggan dan pelanggan.

2

Tunggu sehingga semua penghutang dibayar, kemudian maklumkan kepada pelanggan dan pelanggan bahawa anda akan keluar dari perniagaan. Cetak surat di alat tulis perniagaan yang menjelaskan kepada pelanggan bahawa anda akan membubarkan perniagaan anda. Terima kasih atas sokongan mereka. Anda mungkin ingin mencadangkan vendor atau peniaga lain yang dapat memberikan mereka perkhidmatan yang sama seperti yang anda berikan pada masa lalu. Adalah bentuk yang sopan dan baik untuk memasukkan maklumat hubungan anda dan menjemput pelanggan untuk menelefon jika mereka mempunyai pertanyaan atau masalah.

3

Bayar sebarang cukai jualan yang terhutang.

4

Batalkan atau biarkan lesen anda tamat. Pemilik tunggal harus mempunyai lesen perniagaan yang diperbaharui setiap tahun. Sekiranya ini tamat, hak milik tunggal akan dibubarkan secara automatik. Peraturan yang sama berlaku untuk lesen lain yang mungkin anda miliki, seperti "berniaga sebagai" dan izin penjual. Hubungi pejabat tempatan dan negeri dari mana anda memperoleh lesen dan beritahu mereka bahawa anda akan larut untuk mengelakkan kekeliruan.

5

Tutup mana-mana akaun bank perniagaan dan akaun bank yang ada di atas nama perniagaan anda. Bayar dan batalkan sebarang kad kredit perniagaan.

6

Beri notis kepada tuan rumah pejabat anda jika anda tidak bekerja di luar rumah anda.

7

Jual peralatan yang anda tidak mahu simpan.

8

Failkan Jadual C dengan cukai anda untuk bulan-bulan tahun pajak yang anda masih berniaga.