Isu Etika dalam Strategi Penjenamaan

Jenama membezakan produk syarikat daripada produk pesaing dengan menggunakan nama, simbol, warna dan reka bentuk yang dapat dikenali untuk menandakan perbezaannya. Penjenamaan adalah alat yang kuat untuk membentuk reputasi dan membina kesetiaan.

Oleh kerana strategi penjenamaan mempunyai pengaruh yang besar terhadap tingkah laku dan pembelian pengguna, kebimbangan etika selalu timbul. Pengiklan mesti memutuskan di mana untuk menarik garis ketika membuat janji besar mengenai ciri, keupayaan atau keberkesanan produk. Kepentingannya sangat tinggi ketika kesihatan dan keselamatan pengguna terlibat.

Isu Penjenamaan: Definisi

Jenama produk menggambarkan nilai dan etika syarikat induk, atau kekurangannya. Sebagai bagian dari proses periklanan, strategi penjenamaan dirumuskan untuk memindahkan produk. Syarikat mesti mengimbangkan motif keuntungan dengan tanggungjawab sosial. Sebuah syarikat yang beretika memilih strategi yang jujur, berdasarkan bukti, dapat dipertahankan secara moral dan kukuh berdasarkan prinsip etika "jangan membahayakan."

Menurut Branding Journal, penjenamaan adalah salah satu elemen terpenting dari sebarang strategi pemasaran kerana kekuatannya untuk mengembangkan perniagaan. Begitu juga, syarikat besar memberikan pengaruh besar kepada masyarakat dan amalan mereka boleh mengancam atau membantu melindungi planet ini.

Masalah penjenamaan muncul ketika strategi pemasaran melintasi batas dari manipulatif hingga paksaan. Pasukan kreatif pengiklanan mungkin mempunyai perbezaan pendapat tentang apakah ada bukti yang mencukupi untuk menyokong tuntutan yang berlebihan mengenai keberkesanan produk. Mendorong produk yang cepat habis walaupun tuntutan sebaliknya menimbulkan kebimbangan jenama.

Jenama dengan Masalah pada 2019-20

JUUL Labs mendapat perbezaan yang meragukan sebagai yang terakhir dalam kedudukan reputasi korporat pada Pungutan suara Axios Harris 2020 berdasarkan kriteria seperti etika perniagaan. Makmal JUUL terkenal kerana memasarkan rokok elektronik kepada para belia, sambil melabel dan mengiklankan produk sebagai lebih selamat daripada tembakau. Pentadbiran Dadah Persekutuan campur tangan untuk menghentikan pemasaran e-rokok nikotin berperisa mint dan buah kepada pelajar sekolah menengah dan sekolah menengah.

FDA terganggu oleh penyalahgunaan produk yang tidak etis yang diketahui oleh JUUL Labs boleh membahayakan otak yang sedang berkembang dan meningkatkan risiko ketagihan rokok di masa depan. Juga disebut sebagai perhatian kerana strategi penjenamaan yang berorientasi pada pemuda untuk membuat pembungkusan produk kelihatan menipu seperti kotak jus dan bijirin yang mesra kanak-kanak.

Isu dan Cabaran Penjenamaan

Syarikat menghadapi dilema etika apabila integriti jenama atau penyelidikan mereka mengenai keselamatan produk dipertanyakan. Sebagai contoh, Johnson & Johnson terlibat dalam perbicaraan atas dakwaan bahawa serbuk bayinya yang berasaskan talc dapat mengandungi sejumlah kecil asbes kerana pencemaran tanah di sumber penambangan talc.

Menurut artikel pada 29 Mei 2020, New York Times, Johnson & Johnson memutuskan untuk berhenti menjual tenaga bayi berasaskan talc di AS setelah disaman oleh pesakit yang mengatakan bahawa jumlah asbestos dalam produk tersebut menyebabkan barah ovari mereka. Litigants berpendapat bahawa syarikat mengetahui potensi bahaya ini dan tidak mengatakan apa-apa. Selama beberapa generasi, talc telah dicap sebagai cukup murni untuk bayi.

Syarikat ini masih menjual bedak bayi berasaskan talc di negara lain. Strategi kontroversi syarikat untuk terus membuat produk ini menimbulkan keprihatinan penjenamaan mengenai etika menjual produk ikonik tetapi kontroversial di bahagian dunia yang kurang terkawal. Tetapi pada masa yang sama, Johnson & Johnson telah memfokuskan jenamanya untuk menyediakan air minum yang selamat kepada masyarakat di seluruh dunia dan melakukan kerja yang baik mengenai tenaga pembaharuan, menurut Business News Daily.

Menguruskan Masalah Penjenamaan

Syarikat dapat membuat kerangka etika untuk membuat keputusan dengan menyelaraskan nilai inti, misi dan visi mereka dengan tujuan etika seperti pemuliharaan alam sekitar. Banyak syarikat menggunakan amalan tanggungjawab sosial korporat (CSR) yang mengaitkan jenama mereka dengan kedermawanan, keberlanjutan, udara bersih, tenaga pembaharuan, kitar semula, perdagangan bebas dan perkongsian masyarakat, misalnya.

Banyak pengguna tertarik kepada jenama dan syarikat yang komited untuk inisiatif CSR. Menyelesaikan masalah etika penjenamaan lebih sederhana apabila imej dan reputasi syarikat dikaitkan dengan kebaikan untuk masyarakat dan melindungi alam sekitar.