Apakah Perniagaan Oligopoli?

Perniagaan tidak beroperasi dengan cepat - penjualan dan keuntungan mereka dipengaruhi oleh persekitaran perniagaan di mana mereka beroperasi. Banyak faktor mempengaruhi persekitaran ini, dari peraturan dan persaingan hingga permintaan pengguna. Walaupun kedengarannya serupa dengan monopoli, oligopoli tidak menikmati persekitaran bebas persaingan yang sama. Mereka mungkin tidak memiliki banyak persaingan seperti industri lain, tetapi mereka masih harus mempertimbangkan pergerakan pesaing mereka ketika membuat keputusan strategi dan harga.

Definisi Oligopoli

Menurut "Kamus Merriam-Webster," oligopoli adalah persekitaran perniagaan di mana hanya sebilangan pemain yang mempunyai pengaruh besar - tetapi tidak dapat mengawal - pasaran. Ini biasanya berlaku apabila hanya beberapa syarikat yang menjual produk yang serupa atau serupa di pasaran. Pembuat kenderaan automatik dan pengeluar minyak mentah adalah dua jenis syarikat yang merupakan oligopoli kerana tidak ada kelebihan pesaing. Namun, mereka tidak kebal dari persaingan.

Mengapa Oligopoli Muncul

Oligopoli boleh timbul kerana, dalam beberapa keadaan, halangan masuk untuk perniagaan baru sangat tinggi, sehingga tidak banyak pesaing baru muncul. Syarikat penerbangan adalah contoh yang baik. sangat mahal untuk membeli pesawat, bahan bakar, ruang dan lapangan terbang dan menggaji kakitangan yang diperlukan. Oleh itu, syarikat penerbangan baru tidak terbentuk secepat kedai roti, perniagaan dengan halangan masuk yang rendah kerana bekalannya agak murah. Oligopoli juga mungkin ada kerana peraturan paten, jika hanya sebilangan kecil perusahaan yang mengawal hak cipta pada suatu produk atau komponen penting dari suatu produk, yang melarang saingan untuk membuat penawaran serupa. Di beberapa pasaran, pemerintah mempromosikan persekitaran oligopoli.

Dinamika

Oligopoli harus memikirkan strategi persaingan mereka dengan teliti. Syarikat-syarikat ini harus memutuskan dengan teliti bagaimana menentukan harga barang dan perkhidmatan mereka: Sekiranya mereka berusaha menurunkan harga untuk memperoleh bahagian pasaran, mereka sering mendapati pesaing mereka melakukan hal yang sama. Taktik ini akhirnya dapat menurunkan harga di seluruh industri, mengurangkan keuntungan bagi semua orang. Namun, perniagaan tidak semua boleh bersetuju untuk menjaga harga tinggi untuk meningkatkan keuntungan mereka kerana ini adalah haram.

Monopoli dan Persaingan Sempurna

Oligopoli jatuh di antara dua tahap persaingan: monopoli dan persaingan sempurna. Dalam persekitaran monopoli, satu syarikat mempunyai pengaruh yang kuat di pasaran dan dapat menetapkan hampir semua harga yang disukainya. Di seberang spektrum adalah persaingan yang sempurna, di mana pengguna mempunyai banyak pilihan untuk dipilih, sehingga pembeli dan penjual dapat menyetujui berbagai harga bergantung pada keperluan mereka.